Aplauze pentru dezbateri electorale

Aplauze pentru dezbateri electorale

Primul tur al alegerilor prezidențiale începe într-o săptămână, cu trei zile de vot pentru diaspora și o zi de vot pentru cetățenii rămași să își plătească taxele în țară. Cu o săptămână înainte de vot, situația dezbaterilor electorale este îngrijorătoare pentru o competiție democratică.

Au avut loc doar trei dezbateri între candidați1, dintre care două între Theodor Paleologu și Kelemen Hunor (la Realitatea TV și la Summitul Tineretului de la Iași), iar una între Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu (la Antena 3). Dar dacă urmărim candidații, vedem că aproape toți declară că sunt deschiși pentru dezbateri, însă puțini nepreferențial.

În 2009, am avut o dezbatere interesantă în primul tur între Traian Băsescu (candidatul PDL), Mircea Geoană (candidatul PSD) și Crin Antonescu (candidatul PNL), organizată la Palatul Parlamentului. În 2014, Klaus Iohannis (candidatul PDL-PNL) și Victor Ponta (PSD) nu au avut nicio dezbatere în primul tur, după fuga de dezbateri a fostului prim-ministru. Și primul tur din 2004 a avut o „dezbatere” electorală între Traian Băsescu (candidatul PD-PNL) și Adrian Năstase (candidatul PSD), găzduită de TVR și retransmisă de Realitatea TV.

Dacă ne uităm la acest parcurs în patru rânduri de alegeri prezidențiale, ideea de dezbatere electorală pare un eșec, chiar unul semnificativ pentru democrația românească. Mai mult, de la existența unor dezbateri, așa cum au fost la un moment dat, am ajuns în situația de a nu avea dezbateri electorale între principalii candidați la prezidențiale înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Este un semn al degradării democrației? Da, căci nu poți spune cu adevărat că poți vota în cunoștință de cauză fără a avea opțiunile politice puse față în față, eventual într-o dezbatere cât de cât neutră și pe teme de interes pentru societatea românească.

Dar când vezi că suntem în Uniunea Europeană și că există mari așteptări din partea politicienilor și cetățenilor, te întrebi de ce nu facem și a cel pas spre a ne comporta cu adevărat democratic, civilizat, deschis, european.

Las câteva dezbateri între candidați din alte alegeri europene, găsite pe YouTube:

Spania, 2016, Mariano Rajoy (PP), Pedro Sanchez (PSOE), Albert Rivera (Ciudadanos), Pablo Iglesias (Podemos)

Franța, 2017, François Fillon (LR), Benoît Hamon (PS), Emmanuel Macron (LREM), Marine Le Pen (FN), Jean-Luc Mélenchon (FI)

sursa imagine: politics / Shutterstock.com
  1. dacă am sărit vreo dezbatere până la această oră, voi actualiza informația []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.