Recapitalizarea CEC, aprobată de Comisia Europeană
Comisia Europeană și Ministerul de Finanțe au anunțat că a fost aprobată recapitalizarea CEC, cu un plan de injectare de capital în valoare de 200 de milioane de euro. CEC este a șaptea bancă din România, deținută integral de statul român din 1864.
Dezbaterea în acest caz era dacă se poate face fără a afecta reglementările europene privind ajutorul de stat, iar Comisia Europeană confirmă și aprobă planurile României.
După mult timp, România a notificat în octombrie 2019 Comisia Europeană privind intenția de a recapitaliza banca pe care o deține. În urma analizei, Comisia Europeană a constatat că intervenția statului român, conform planului de afaceri propus pentru 2019-2023, s-ar face în aceleași condiții ca un investitor privat, cu riscurile similare, în condiții de piață pe care le-ar fi acceptat și un operator privat.
Intervenția statului român pentru recapitalizarea CEC vine cu două obiective:
- să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ținând seama, în special, de potențialul pieței interne;
- să inițieze o perfecționare substanțială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienților săi, să își îmbunătățească eficiența și să reducă riscul operațional.
Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România a arătat că injecția de capital în valoare de 200 de milioane EUR în CEC Bank ar genera un randament al investiției pentru statul român (în calitate de acționar unic al băncii), în conformitate cu condițiile pieței. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităților de creditare și a cotei pe piață a depozitelor, o mai mare eficiență și niveluri solide de capital.
Pe această bază, Comisia a putut concluziona că recapitalizarea CEC Bank de către România urma să fie realizată în condiții pe care le-ar accepta un investitor privat și că măsura nu a implicat, așadar, niciun ajutor de stat în favoarea CEC Bank în sensul normelor UE. – Comisia Europeană, 29 octombrie 2019
Informația este pozitivă atât pentru CEC și pentru reprezentanții statului, cât și pentru posibilii beneficiari ai îmbunătățirii activității CEC – clienții persoane fizice și juridice.