Trei luni de la cele 488.551 de voturi invalidate

Trei luni de la cele 488.551 de voturi invalidate

Săptămâna aceasta s-au împlinit trei luni de la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, desfășurate, în țară, pe 9 iunie 2024. Au fost aleși 33 de membri din partea mai multor alianțe de partide.1.

Până acum, nu există o explicație oficială, bazată pe date și evidențe, cu privire la aproape jumătate de milion de voturi nule în cadrul alegerilor europarlamentere din 2024. Malta, un stat membru al Uniunii Europene, nu are atâția cetățeni cu drept de vot, incluzându-i aici și pe cei pașaportați din alte țări în Uniunea Europeană. Oficialii responsabili de organizarea alegerilor sunt recunoscuți pentru afinitățile politice ale acestora, ceea ce pune și mai mult sub semnul întrebării credibilitatea proceselor electorale. Erau doar câteva măsuri necesare pentru eliminarea multor dubii cu privire la corectitudinea procesului electoral.

În primul rând, auditarea multiplă, la standarde internaționale, a tuturor softurilor folosite în pregătirea și desfășurarea procesului electoral. În felul acesta, erau reduse incertitudinile cu privire la securitatea datelor și a infrastructurilor de telecomunicații folosite în fața unor atacuri și abuzuri din partea unor actori domestici și externi. De asemenea, în rândul acestor softuri, este inclus și cel cu privire la algoritmul de stabilire a alocării mandatelor.

Furnizarea de date dezagregate cu privire la situațiile care au dus la anularea voturilor se putea face cu ușurință și puteau fi puse la dispoziția publicului. De altfel, este incredibil că în acest moment există mai puțină transparență cu privire la desfășurara acestor alegeri decât cu privire la alegerile care au avut loc în Venezuala. Datele dezagregate ofereau informații despre relativ precise despre aceste cauze care au dus la anularea voturilor. În felul acesta, puteai interveni pentru a corecta unele dintre aceste probleme, fie că aveau cauze tehnice, procedurale, procesuale sau erau legate de opțiunile libere exprimate de alegători. Când ai 488.551 de voturi invalidate, fără a oferi informații în mod transparent despre cauzele acestora, însemnând peste 5% din totalul voturilor exprimate, nu poți vorbi de un proces electoral desfășurat la standarde democratice.

Alte elemente care puteai fi amintite se referă la barierele întâlnite de opoziție, inclusiv situații în care competitori electorali cu reprezentare în Parlamentul European s-au aflat pe poziții diferite în privința participării în secțiile de votare, unora fiindu-le permise desemnarea de reprezentanți, altora nu. Deplina participare a opoziției în procesul electoral este esențială pentru furnizarea unor măsuri adiționale de asigurare a unui proces electoral desfășurat de minime standarde democratice (și conform legii). Este cu atât mai important cu cât nu există limite cu privire la folosirea funcției publice în perioada campaniei electorale.

Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale rămâne o problemă, cu donații anonime permise până la 4.600 de euro în România, cel mai mare nivel în Uniunea Europeană, dar și cu lacune în privința finanțării externe. În momentul în care nu poți să asiguri trasabilitatea finanțării activității politice și electorale, pe lângă faptul că unii cetățeni au mai multe drepturi politice și electorale decât alții, apar vechile întrebări din spatele zicalei „no taxation without representation”. Toate sistemele bazate pe astfel de practici cad mai devreme sau mai târziu, 1989 fiind un bun exemplu. Participarea unor agenți economici în campania electorală creează probleme adiționale în garantarea principiilor sufragiului egal și universal.

Astăzi, 15 septembrie 2024, mai multe organizații recunoscute pentru promovarea integrității proceselor electorale, în frunte cu The Carter Center, au publicat un model de angajamente pentru asigurarea unor alegeri credibile și adevărate. Documentul .pdf este disponibil aici. Cuprinde angajamente privind cadrul legal, administrarea alegerilor, răspunderea electorală, integritatea informațională și dimensiunea cooperării internaționale.

imagine: Mayer, Henry, The awakening / Hy Mayer. United States, 1915. New York:
Published by Puck Publishing Corporation, 295-309 Lafayette Street. Photograph. Library of Congress
  1. O observație lipsită de neutralitate. Aceștia s-au intersectat în același partid „neoficial”. Deloc surprinzător pentru cei care au văzut lista, dintre cei aleși lipsesc cei cu orientări pro-europene și pro-euroatlantice, fapt dovedit de agendele promovate de aceștia. Dincolo de opțiunile politice ale fiecăruia, un subiect care merită atenție este promovarea unor agende revizioniste de către unii aleși. Revenim la rezultatele alegerilor []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *