Schimbările climatice – o criză europeană

Schimbările climatice – o criză europeană

Ultimele luni au surprins statele membre ale Uniunii Europene cu dimensiunea efectelor schimbărilor climatice, nemaivăzute la un asemenea nivel de ceva timp. Principalele state afectate au fost cele care au ignorat cel mai mult problemele de mediu și relația om-natură.

Astfel, deloc surprinzătoare au fost precipitațiile și incendiile, precum și schimbările bruște de temperatură în multe zone de pe continent. Reacția imediată este una de răspuns în fața urgenței climatice – sprijin pentru populație și refacerea zonelor afectate. Însă această abordare este lipsită de sustenabilitate. Aceste dezastre lasă în urmă nu doar evenimente și costuri, individuale și colective, ci și traume, îndemnând la ceea ce se cheamă responsabilitate față de mediul înconjurător.

Din fericire, există o serie de măsuri care pot ameliora situația în viitor. În Uniunea Europeană și în statele cu care Uniunea Europeană are acorduri de cooperare, Pactul Ecologic European oferă soluții. Neutralitatea climatică până în 2050, fără alarmisme, cu solidaritate, și cu încredere în știință, tehnologie, este un obiectiv fezabil. Măsurile adoptate în ultimii ani oferă cadrul pentru a avea o relație pozitivă între om și natură.

Reducerea defrișării la nivelul lanțului de aprovizionare, protejarea apelor în fața poluării de diferite feluri, adoptarea de noi surse de energie, modernizarea mobilității, reducerea emisiilor industriale de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea infrastructurii feroviare, monitorizarea situației pădurilor, îmbunătățirea gestionării produselor chimice, repararea bunurilor, respectarea unor standarde minime privind calitatea aerului, restaurarea unor ecosisteme degradate sunt doar câteva dintre măsurile adoptate, unele intrate deja în vigoare, și care pot duce la reconcilierea dintre om și natură, precum și la reducerea încălzirii globale.

Manifestările schimbărilor climatice dincolo de proiecția Uniunii Europene va încuraja și celelalte jurisdicții să își asume angajamente similare, într-o formă sau alta. De altfel, astfel de angajamente au fost asumate de alte state.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *