Trei cu politicieni și ipocrizie

Trei cu politicieni și ipocrizie

  1. Raluca Țurcan și (ne)grija foarte de copii:

„Am găsit sute de copii care se aflau în stare avansată de boală şi care nu aveau acces la asistenţă medicală. Şi atunci nu poţi să nu te întrebi cum poate statul o dată să se considere puternic şi civilizat şi să nu încerce să-i ajute pe cei care sunt în astfel de situaţii disperate.”

Sunt vorbele ministrului responsabil de protecție socială, înainte viceprim-ministru și prin politica mare de vreo două decenii. Ei, bine, acest politician aflat la vârful statului dă vina pe stat pentru că nu a descoperit că există sărăcie în țară. În același timp, promovează politici de austeritate și duce o campanie clară împotriva politicilor de protecție socială. Când ești parte din stat de 20 de ani și dai vina pe stat pentru o situație cunoscută de toată lumea, este impostor sau mafiot. Ori ambele. Să vezi știri când va descoperi că există și trafic de copii în România, conferință de presă, măsuri absurde sau de formă, niciun rezultat concret pe termen lung. Nu poți să excluzi expertiza și specialiștii în politici publice, dacă vrei să repari aceste probleme. Dar în România guvernări succesive au fugit de expertiză. Din 2015 încoace toate.

2. Lucian Bode și credința în vaccin:

„Pentru mine, vaccinul înseamnă viaţă şi siguranţă. Cred în vaccin, cred în oamenii care s-au dedicat ştiinţei, cred în tehnologie, cred în medicii care ne dau o şansă. Sunt Lucian Bode şi mi-aş dori să te am alături în demersul nostru de a stopa această pandemie”

Nu este bine să crezi în vaccin, chiar și când ai armata de lucrători publici care în loc să își vadă de treabă sunt chemați de ministru să stea la poze. A crede în vaccin înseamnă să ai încredere deplină, dogmatică, în vaccin, a avea o credință în vaccin. Înseamnă că reduci importanța rațiunii în această situație. Iar rațiunea ți-ar spune să nu faci vaccinul, dacă poți avea posibile reacții adverse grave. Ți-ar mai putea spune, dacă ești ușor sceptici, să aștepți să treacă autoritarea de urgență și să fie furnizate toate detalii. Tot rațiunea ți-ar mai spune, dacă ai trecut prin boală, că s-ar putea să nu ai nevoie de vaccin, o variantă la fel de legitimă științific. Când faci afirmația „cred în vaccin” elimini liberul arbitru din relația dintre tine și o tehnologie care poate face și bine, și rău. Când vine reprezentantul autorității statului și spune că el crede în vaccin, îți poți da seama de capacitatea de luare a deciziilor și de generare de politici publice de la nivelul instituțiilor pe care le conduce. Când e vorba de Ministerul de Interne, iese cu ghinion pentru siguranță, cum s-a întâmplat la Arad, când am avut în România un asasinat de succes cu mașină capcană.

3. Dăncileza vorbită de prim-ministrul Florin Cîțu

Dăncileza este o cerință obligatorie pentru cei care doresc să devină prim-miniștri. Ludovic Orban a fost specialist în dăncileză în 2020, acum dovedește și Florin Cîțu că este un bun cunoscător de dăncileză.

„Atunci a trebuit să mai scriu câteva esee…”

Este declarația prim-ministrului Cîțu dintr-o emisiune pe YouTube. Nicio reacție din partea moderatorului. Înțeleg partea cu toți facem greșeli, dar nu poți să bombardezi opoziția politică pentru niște greșeli minore în timp ce tu le comiți la același nivel sau la superlativ. Nu poți. „Esee”-ele lui Cîțu, orice ar fi acestea, au trecut nebăgate de seama de așa-zisa societate civilă, așa-zișii internauți, așa-zisa presă. Dacă ar fi comis această greșeală cineva de pe baricada cealalta, toată lumea ar fi știut aria cercului. E vorba de ipocrizie, nu neapărat a politicienilor în cauză.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *