Titluri de presă în timp de corona-criză (II)

Titluri de presă în timp de corona-criză (II)

De data aceasta, ne uităm pe ce se discută și prezintă pe plan national în presă pe subiectul crizei cauzate de coronavirusul din Wuhan. Vezi postarea precedentă pentru o imagine de moment oferită de presa internațională.

Adevărul.ro a devenit unul dintre site-urile mele favorite de urmărit dintr-un motiv negativ: știrile și informațiile false pe care le propagă, culminând cu aberația privind tratamentele naturiste pentru coronavirusul din China. În alte țări, pentru o astfel de știre, publicația ar fi sancționată. În vremuri autoritare, chiar închisă. Pe prima pagină, ne prezintă un instrument util – harta situației răspândirii COVID-19 în România, în timp real, alături de o invitație la discuție. Știrile sunt despre numărul de pacienți noi ocnfirmați, avertismentul unui medic privind vârful pandemiei în România și încă un exemplu de iresponsabilitate arătat de cetățeni în criza coronavirusului.
Cei de la HotNews.ro sunt mai alarmiști. „Număr record de decese în Italia într-o zi din cauza coronavirusului – 475”. Mai aflăm bilanțul din România, ajuns la 260 de îmbolnăviți, dar și preluarea absurdă a unui comunicat formulat prost de autorități privind ibuprofen. „Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? Ce spune Ministerul Sănătății”. Ministerul Sănătății are o poziție precaută și recomandă paracetamolul, spunând că nu există studii privind efectele amdinistrării de ibuprofen asupra pacienților cu COVID-19. Ministrul Sănătății din Franța, important de precizat, a fost clar împotriva ibuprofenului la COVID-19. Coloana de actualizări ne mai amintește ce spune Angela Merkel într-o știre „Coronavirusul, cea mai mare provocare pentru Germania de la Al Doilea Război Mondial”, dar mai aflăm despre reducerea trenurilor Metrorex pe toate magistralele, despre închiderea unor inițiative private.
Libertatea.ro face topuri cu „cele mai trăsnite teorii ale conspirației pe timp de coronavirus”, o bună ocazie de a crește neîncrederea în mesajele autentice și credibile. Dar ne aduce cu capul pe pământ: „Noi strigăte de ajutor ale medicilor de familie din țară: Am furat măști de la Ambulanță. Nu le-am furat, le-am cerut! Ne trebuie 1 milion de măști pe lună”, „La curățat spațiile verzi din Sectorul 2 fără mănuși și mățti. Patronul firmei, inslte îngrozitoare la adresa jurnalistei Libertatea” sau „Jurnalul incredibil al unei românce din Franța: Într-o săptămână am trecut de la seri dansante la izolare. Suntem recunoscători ziariștilor că ne țineți conectați”.
Europa Liberă ne atrage atenția asupra perspectivei unei ordonanțe militare pentru brățări electronice de surpaveghere a celor izolați la domiciliu, menține un liveblog despre coronavirusul în România și în lume. Mai aflăm că UDMR propune amânarea alegerilor locale, dar și despre alte iresponsabilități ale cetățenilor – un bărbat a fugit din spital fără acordul medicilor. Aflăm că 120 de persoane au fost amendate cu 1.835.000 de lei pentru încălcarea autoizolării – tot din categoria iresponsabililor contagioși. Aflăm că România își anulează participarea la cel mai mare exercițiu NATO din Europa, că prim-ministrul susține plata de la buget a șomajului tehnic, dar și că Guvernul cere închiderea unui site de știri pentru că a transmis o știre cu un titlu care provoacă panică în baza situației de urgență.
Impactul economic al coronavirusului este pe prima pagină la Antena3.ro. Citează o analiză despre recesiunea globală ca scenariu optimist și un milion de români care ar putea fi afectați. Mai citează unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri români post-decembriști privind intrarea de facto în criza economică. Sunt prezente și mai multe mesaje de îndemn pentru autoizolare din partea unor influenceri.
Stirile Pro TV rămân la mesaje factuale. „România, în a treia zi de stare de urgență. Cluburi, baruri și restaurante închise. Ce rămâne deschis”, „Goana după alimente crește prețurile în supermarketuri”. Au și un live update despre cazurile de coronavirus din România și informațiile oficiale. Aflăm „filmul dezastrului de la Spitalul Gerota, unde cadrul MAI a infectat zeci de oameni”, dar și informații despre măsuri aplicate local și naționale în zona socio-economică. Mergând un pic mai jos pe pagină, citim că „sute de litri de dezinfectant destinate pentru două spitale au fost furate pe drum”.
Agerpres menține la o limită rezonabilă cantitatea de știri de primă pagină despre coronavirus. Asta înseamnă că poți citi și alte informații, pe lângă o declarație a ministrului de finanțe privind capacitatea statului de a suporta două luni de șomaj tehnic în cadrul companiilor afectate sau despre provocarea menținerii capacităților de producție în această perioadă. La secțiunea privind declarația zilei, este citată președinta Comisiei Europene cu o declarație despre măsurile anunțate de autoritățile europene. Tot de pe prima pagină descoperim personalitatea zilei – medicul Ștefan S. Nicolau, fondator al școlii române de virusologie, dar și că „Transelectrica asigură securitatea alimentării cu energie electrică în România, în contextul generat de COVID-19”. De asemenea, mai multe știri locale.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.