Titluri de presă în timp de corona-criză

Titluri de presă în timp de corona-criză

„Națiunile angajează trilioane pentru a evita catastrofa economică”, are The New York Times pe prima pagină. În stânga, un articol despre faptul că 50 de state americane se confruntă cu morți cauzate de virus, în dreapta, un mesaj al lui Donald Trump în care încurajează un mare stimul economic, politici pe care de obicei le critică și probabil și-a criticat predecesorul pentru folosirea lor în timp de criză. Un trilion de dolari este miza cu care încearcă Steve Mnuchin, secretarul trezoreriei americane, să convingă senatorii din propriul partid, inclusive 250 de miliarde sub formă de cecuri directe pentru populație, astfel încât să facă față provocării socio-economice.

Una dintre cele mai vechi publicații britanice, The Guardian, are pe prima pagină actualizarea numărului global de persoane infectate – a fost atins pragul de 200.000. Sub reportaj global, o știre „Călătorii ambalează acasă în contextul închiderii frontierelor și avertizărilor privind zborurile”. Și mai sare în evidență anunțul „A ghost town. New York shuts down over coronavirus”/„Un oraș fantomă. New York se închide pentru coronavirus”. New York și oraș fantomă pare un scenariu de film SF, dar este realitatea neașteptată acum câteva săptămâni. Mai toate știrile sunt despre coronavirus, dar este important că scot în evidență o secțiune în care explică, cu baze științifice, diferite subiecte legate de coronavirus, abordând subiecte precum simptomele, pregătirea vaccinului, evoluții în această criză sau modul cum izolarea socială poate afecta sănătatea fizică și mentală. Secțiunea de opinii s-a transformat în opinii despre coronavirus. Iar ca spotlight găsești o știre despre „surprinzătoarea istorie de 130 de ani a spălatului pe mâini”.

Ediția europeană a Politico are ca titlu de primă pagină cum „Internetul întâmpină un mare test când lumea lucrează de acasă”. Mai găsești titluri precum „China câștigă războiul propagandei privind coronavirusul”, dar și un titlu încurajator – „Economia Europei este în mâini sigure – pentru moment”.
În Germania, Die Welt are pe prima pagină o avertizare a Institutului Robert Koch (RKI), instituția științifică centrală a guvernului german în domeniul biomedicinei: „RKI avertizează asupra a 10 milioane de oameni infectați în mai puțin de 100 de zile”. Nici descrierea nu este pozitivă. Șeful Institutului spune că „suntem la începutul epidemiei”, iar dacă măsurile propuse nu funcționează, s-ar putea ca Germania să aibă repede cele 10 milioane de persoane infectate. Mai aflăm de pe prima pagină că Europa repetă greșelile Chinei – este avertisementul doctorilor din Wuhan, că Merkel se pregătește pentru o intervenție televizată despre măsurile federale împotriva coronacrizei și despre apelurile la responsabilitate ale politicienilor, dar și că mai sunt câteva zile până la stare de asediu.
Înapoi în Regatul Unit, aflăm de pe prima pagină din The Telegraph cum supermarketurile au început raționalizarea în mijlocul fricii de rioting/dezordine. Lira ajunge la cel mai mic nivel din ultimii 35 de ani în raport cu dolarul, iar procesele penale sunt puse în așteptare în Anglia și Țara Galilor. Și The Telegraph scoate în evidență un tracker privind decesele și cazurile din Regat, dar și ce înseamnă lockdown, care sunt simptomele coronavirusului și au o secțiune de consiliere și Q&A-uri zilnice.
Subliniez câteva titluri: „Aproape unul dintre trei dintre cei spitalizați cu coronavirus vor avea nevoie de îngrijire la terapie intensivă”, „Odată ce ne-am închis din cauza coronavirusului, frica este că nu vom ști cum să pornim din nou”, „UE acuză media pro-Kremlin de folosirea crizei coronavirusului pentru a submina Vestul”, „Reglementarăile normale nu se mai aplică – prețul va fi o turnură către stânga”, „În vremuri ca acestea, realizăm doar cât de lipsită de putere este umanitatea” sau „Aceasta este o oportunitatea singulară în viață pentru achiziții”.
Închei cu La Repubblica, care are pe prima pagină un interviu cu Papa Francisc. Materialul este redat, pe lângă italiană, în engleză, franceză și spaniolă. Mai aflăm că urgența coronavirusului a infectat 8% din lucrătorii sanitari, dar și de problemele de menținere a izolării. Problema lucrătorilor și îngrijitorilor domestici lăsați fără niciun fel de sprijin este sublinată. Mai află de axa franco-italiană pentru un demers european în plan economic de tipul lansării unor obligațiuni despre coronavirus. Și multe altele din epicentrul european al COVID-19.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.