Tinerii au ales Iohannis, vârsta a treia a ales Ponta

Cu un pic de matematică de clasa a VI-a, poți confirma încă un mit care a pus stăpânire pe România: că tinerii votează dreapta, iar Ponta este votat de cei care au trăit o bună parte din viață în comunism.

Am public pe facebook următorul mesaj:

35% dintre votanții lui Iohannis au fost tineri, candidat care a avut aproximativ 2,8 milioane de alegători. Înseamnă aproximativ 980 000 de alegători tineri.

19% din votanții lui Victor Ponta au fost tineri, candidat care a avut aproximativ 3,7 milioane de alegători. Înseamnă aproximativ 703 000 de alegători tineri.

Bonus:

Iohannis a avut mai puțin de 300 000 de alegători peste 65 de ani, iar Ponta peste 850 000.

O mică verificare pe baza recensământului din 2011 (nu sunt schimbări majore în dinamica populației în trei ani):

*au fost la vot 51% din categoria de vârstă 18-34 de ani, aproximativ 2 milioane de alegători;
*au fost la vot 44% din categoria de vârstă 65+, aproximativ 1,4 milioane.

vreo 3,2 milioane de persoane peste 65 de ani, 4 milioane între 18 și 34 de ani.

*surse:
– rezultatele comunicate de Biroul Electoral Central la ora 11:00;
– rezultatele recensământului din 2011;
– profilul votanților publicat de IRES.

Aduc o completare aici, anume că peste 30% din votanții Elenei Udrea au fost tineri și 45% din votanții Monicăi Macovei au fost la fel de tineri.

De asemenea, se confirmă mitul conform căruia persoanele cu un nivel ridicat de școlarizare sunt înclinate să voteze varianta de dreapta sau programe progresiste (ceea ce arată destul de bine, dat fiind că populismul nu a prins printre ei). Tot IRES a arătat că 44% din alegătorii lui Victor Ponta au cel mult zece clase, în timp ce Iohannis, Tăriceanu și Macovei au obținut voturile unei populații cu un nivel mai ridicat de școlarizare.

Rezultatele de aseară mi-au confirmat ceea ce tot spuneam pe sociale, anume că Tăriceanu va ieși pe trei și că, totodată, va fi votat de alegători de dreapta, care nu se vor duce spre Ponta în turul al doilea.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.