Statele din G20 au creat cele mai multe bariere pentru importuri

Statele din G20 au creat cele mai multe bariere pentru importuri

Comisia Europeană atrage atenția asupra creșterii măsurilor protecționiste în privința comerțului la nivel internațional. Exportatorii europeni au raportat o creștere cu 10% a barierilor comerciale întâlnite de aceștia numai în 2016. La sfârșitul anului trecut, erau în vigoare 372 de bariere comerciale pentru 50 de destinații din întreaga lume, 36 dintre acestea, create în 2016 în 21 de state terțe, pot afecta direct exporturile Uniunii Europene cu până la 27,17 miliarde de euro.

În acest peisaj, Comisia Europeană a reușit să elimine anul trecut 20 de obstacole cu impact asupra exporturilor europene pe diferite piețe. Informații sunt transmise de raportulul anual al Comisiei Europene privind barierele în calea comerțului și investițiilor.

Zece din statele cu cele mai multe bariere comerciale și de investiții se află în statele membre ale grupului celor mai mari economii ale lumii, G20. 33 de astfel de măsuri sunt înregistrate în Rusia, câte 23 în Brazilia, China și India, 17 în Indonezia și Coreea de Sud, 16 în Argentina și Statele Unite, 15 în Turcia, 13 în Australia, 11 în Thailanda și Vietnam, câte 10 în China și Mexic.

În privința celor noi apărute anul trecut, cele mai multe bariere au fost introduse în Rusia (6), India (5) și Elveția (3), urmate de Algeria, Egipt, China și Turcia cu câte două, și de alte bariere din alte state. Rusia a introdus restricții pentru participarea companiilor străine în proiectele de investiții derulate de companii de stat și a introdus subvenții pentru sprijinirea exportului în sectoarele auto și al utilajelor agricole. India a introdus taxe vamale adiționale pentru textile și cerințe împovărătoare sau nejustificate pentru echipamentele din telecomunicații și pentru vinuri, de exemplu.

sursa imagine: networks of trade/Shutterstock.com

În 20 de cazuri din 12 state diferite, cu impact asupra exporturilor europene de până la 4,2 miliarde de euro, Comisia Europeană a înregistrat succese în anul precedent. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în topul statelor cu care, în urma negocierilor, au fost normalizate anumte relații comerciale și au fost eliminate anumite obstacole în calea comerțului și investițiilor libere. De exemplu, în China, a fost suspendată temporar o măsură din sectorul IT&C prin care companiile erau obligate să folosească proprietate intelectuală chinezească și să divulge codurile unor software-uri cheie. În Ucraina, a fost revocată interdicția pentru importurile de carne de vită și de vițel.

Măsurile amintite în raportul respectiv nu includ măsurile de apărare comercială introduce în conformitate cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului. Cu toate acestea, arată o creștere a tendințelor protecționiste la nivelul comerțului și investițiilor internaționale, nu doar în cazul discursului politic.

Raportul complet al Comisiei Europene către Parlamentul European și către Consiliu privind barierele de comerț și investiții din 2016 este disponibil la adresa aceasta (link).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.