Forumul de tineret din Parteneriatul estic

Forumul de tineret din Parteneriatul estic

Pe 22 și 23 iunie, am participat la Forumul tinerilor din Parteneriatul estic, eveniment axat pe cooperarea la nivel de tineret între Uniunea Europeană și Parteneriatul estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus).

Am întâlnit participanți din 39 de țări, incluzând lideri de tineret, lucrători de tineret, tineri politicieni, activiști și voluntari, experți pe zona Parteneriatului estic, dar și decidenți de la nivelul Comisiei Europene și de la nivelul statelor din Parteneriatul estic.

Principalul rezultat al Forumului constă într-o serie de recomandări care vor alimenta dimensiunea de tineret a declarației șefilor de stat și de guvern reuniți în cadrul summitului din noiembrie privind Parteneriatul estic, rezultatele conferinței urmând a fi prezentate acestora.

A fost o bună ocazie de a discuta despre realitățile din Parteneriatul estic și de stabili contacte pentru proiecte. Personal, am luat parte la atelierile axate pe comunicarea strategică a Uniunii Europene în statele Parteneriatului estic, pe formularea recomandărilor în ceea ce privește participarea și dialogul politic cu tinerii și pe stabilirea de parteneriate la nivel de organizații de tineret pentru proiecte comune, pe lângă sesiunile plenare.

Dacă prima zi a fost deschisă de oficiali guvernamentali din Polonia, din cadrul câtorva direcții generale ale Comisiei Europene și de la nivelul adjuncților/secretarilor de stat ai ministerelor pentru tineret din statele Parteneriatului estic, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, a deschis ziua a doua cu un mesaj prin care a încurajat implicarea tinerilor, a amintit principalele politici ale Uniunii în zona de tineret, în care a prezentat viziunea pentru Summitul Parteneriatului Estic din toamnă și principalele priorități tematice pentru 2020.

Mai multe detalii despre ce s-a întâmplat am transmis pe Twitter, folosind hashtagul evenimentui, #EaPYouthForum.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, Ministerul Educației Naționale al Republicii Poloniei, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Poloniei, Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului Educațional, Agenția Națională Poloneză pentru Programul Erasmus+, Centrul de Resuse SALTO pentru Europa de Est și Caucaz, în parteneriat cu Serviciul European de Acțiuni Externă și agențiile naționale pentru Erasmus+ din Letonia și Lituania. Evenimentul s-a aflat sub patronajul onorific al președintelui Republicii Polonia, Andrzej Duda și a avut loc în Varșovia.

Informații suplimentare:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.