State of the Union 2015 – #SOTEU

State of the Union 2015 – #SOTEU

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va ține mâine, începând cu 09:50 AM (ora României), în plenul Parlamentului European, celebrul discurs despre starea Uniunii Europene – State of the Union. Mesajul va putea fi urmărit și online, prin intermediul Serviciului Audiovizual al Comisiei Europene, la adresa aceasta.

Discursul State of the Union reprezintă un instrument prin intermediul căruia președintele Comisiei Europene, în fața întregii Uniuni, aruncă o privire asupra realizărilor de până acum și poate trasa o serie de priorități pentru viitor. Are o serie de avantaje precum receptivitatea vectorilor de opinie față de acesta, faptul că este marcat ca un moment important în calendar și, nu în ultimul rând, este un important instrument politic pentru a exprima idei și viziuni.

sursa imagine: facebook.com/JunckerEU

Va fi interesant de urmărit, dat fiind că 2015 a fost un an în care Jean-Claude Juncker a avut câteva poziții puternice în mass-media, a aruncat câteva idei importante spre cei care urmăresc și își desfășoară activitatatea în politica europeană și a propus câteva planuri ambiționase, unul dintre ele fiind cel pe Uniunea Economică și Monetară. Nu trebuie să uităm că este primul său an de mandat, perioadă în care a întâlnit importante crize, printre care cea grecească și a refugiaților.

State of the Union este creat după modelul discursului susținut de președintele Statelor Unite în fața Congresului în fiecare ianuarie, în care acesta își prezintă prioritățile politice. State of the Union nu trebuie înțeles doar ca prezentarea unui raport administrativ, fiind, totodată, și o platformă prin care se transmite o viziune. De-a lungul timpului, unele elemente evidențiate în discurs au ajuns realitate.

În încheiere, vă recomand să urmăriți discursul despre starea Uniunii Europene.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “State of the Union 2015 – #SOTEU”

Comments are closed.