Juncker despre criza refugiaţilor

Juncker despre criza refugiaţilor

Momentul de azi-dimineaţă trebuie ţinut minte. Este unul decisiv în care, în funcţie de rezultat, Uniunea Europeană va demonstra dacă crede în valorile sale sau dacă a fost un exerciţiu de superficialitate din partea statelor membre. Este greu să aduci 28 de culturi, istorii, modele diferite în acelaşi loc şi să răspundă cu onestitate şi solidaritate crizelor. Este dificil să treci peste instinctele de stat naţiune şi să gândeşti la nivel european. La nivel general, există, încă, o lipsă acută de cunoştinţe generale despre ceilalţi. Europa trebuie să investească şi în asta, dar deja statele membre aşteaptă multe soluţii de la Bruxelles.

sursa imagine: European People’s Party

Revin la ideea articolului. Jean-Claude Juncker a avut un mesaj impresionant în faţa Parlamentului European despre crizele prin care trece Uniunea Europeană. Principalele subiecte amintite în cele două de discurs de preşedintele Comisiei Europene s-au referit la:

  • criza refugiaţilor;
  • crizele din zona euro;
  • poziţia Marii Britanii;
  • situaţia din Ucraina;
  • schimbările climatice.

Discursul integral îl găsiţi la adresa aceasta, însă mă voi axa pe recapitularea elementelor ce ţin de criza refugiaţilor amintite în discurs.

sursa imagine: European People’s Party

Criza refugiaţilor

Apreciez mult faptul că preşedintele Jean-Claude Juncker a adus în atenţie argumentul memoriei istorice, în care europenii au fugit de persecuţie, război şi dictaturi secole. A fost amintit faptul că o serie de proceduri de infringement vor fi demarate în curând pentru neîndeplinirea de către statele membre a obligaţiilor legale. A amintit mecanismul de urgenţă pentru relocări, lista ţărilor de origine sigure, diferenţele între politicile naţionale cu privire la procedurile de obţinere a azilului, securizarae frontierelor externe, un pachet de măsuri privind migraţia legală.

Mai mult, Juncker a propus lansarea unui Trust Fund de urgenţă 1,8 miliarde de euro pentru a rezolva crizele din Sahel, Chad, Cornul Africii şi Nordul Africii. A vorbit despre o “ofensivă diplomatică” pentru rezolvarea crizelor din Libia şi Siria, amintind totodată de nevoia “unei Europe puternice când vine vorba de politica externă” şi, mai ales, de vecinătate.  Pe tema propunerilor Comisiei pentru soluţionarea crizei refugiaţilor voi reveni cu un articol în zilele următoare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.