Greenwashing

Greenwashing

Nu există o definiție comună pentru „greenwashing”, dar ideea este clară: folosirea motivelor verzi/ecologice pentru spălarea imaginii unei organizații. Problema este că sunt o serie de implicație în acest caz. Nu mergem la problemele complicate ce țin de fundamente sau la dovezi reale pentru politicile verzi, ci chiar la suprafață, în special partea de marketing și PR.

Comisia Europeană, în această direcție, urmărește ce se întâmplă cu „greenwashing”, tradus ca dezinformare ecologică:

„În cadrul acestei verificări minuțioase s-a analizat folosirea mențiunii „ecologic” în diverse sectoare de activitate, cum ar fi confecțiile, produsele cosmetice și echipamentele de uz casnic. Autoritățile naționale de protecție a consumatorilor au avut motive să creadă că, în 42 % din cazuri, afirmațiile în acest sens au fost exagerate, false sau înșelătoare, acestea putând fi calificate drept practici comerciale neloiale în temeiul normelor UE. Amploarea dezinformării ecologice a crescut, pe fondul tendinței consumatorilor de a alege produse ecologice.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: „Din ce în ce mai multe persoane doresc să trăiască ecologic și, în acest context, felicit întreprinderile care se străduiesc să ofere produse sau servicii ecologice. Există însă și comercianți lipsiți de scrupule, care încearcă să păcălească consumatorii recurgând la cu afirmații vagi, false sau exagerate. Comisia se angajează pe deplin să creeze condiții astfel încât consumatorii să poată face alegeri informate în contextul tranziției verzi și să nu mai cadă victime dezinformării ecologice. Aceasta este chiar una dintre principalele priorități ale Noii agende pentru consumatori, pe care am adoptat-o toamna trecută.” – Comisia Europeană (n.r. comunicatul întreg este disponibil aici)

42%. Este imens. Vor fi contactate societățile pentru a remedia problemele, iar după ar, dacă nu se rezolvă, ar putea însemna practici comerciale neloiale.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Greenwashing”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *