Situația vaccinării în regiune

Situația vaccinării în regiune

În fața valului pandemic provocat de varianta Delta a SARS-COV-2, România se luptă cu 33% din populație vaccinată, într-o situație mai proastă în UE fiind doar Bulgaria, cu 22%. Nu se mai poate spune că strategia guvernamentală de încurajare a vaccinării a avut vreun succes, când după opt luni de la primul vaccin avem această situație. Greșelile sunt cunoscute, unele imposibil de reparat. Problemele reputaționale pentru România sunt imense, dar, mai ales, privind amplasarea în aceeași zonă epidemiologică europeană.

Și nu este vorba doar de scepticism, negaționism și neîncredere în autorități. Francezii, cu atâtea proteste, au 92% din populația adultă vaccinată anti-COVID-19. Nemții 78%. Polonezii 60%. Nici religia nu are rost să o adăugăm într-un mod simplist într-o asemenea discuție, grecii având 67% vaccinare în rândul populației adulte. Factorii culturali și geografici nu țin nici de la nord la sud sau de este la vest. Ungaria, 68%. Portugalia, 95%. Lituania, 70%. Italia, 81%.

Moștenire otomană, slavă? Nici vorbă. Rusia a depășit 30% din populație vaccinată, după un start foarte greu, iar vaccinarea continuă. Este, totuși, situația față de care sunt aproape. Dar vecinii noștri din Serbia au depășit 43% din populație vaccinată. Muntenegru și Macedonia de Nord aproape 35%. Turcia este aproape de 60% din populație vaccinată anti-COVID-19. Azerbaijanul, 43%.

Pe harta Europei, situația din nord-vestul Mării Negre pare mai degrabă un tărâm al nimănui. România, în UE, stă cel mai bine, 33%. Bulgaria, 22%. Moldova, 14%. Ucraina, 13%. Această impresie lăsată în timpul celei mai mari crize globale de după Al Doilea Război Mondial va fi greu de disipat. Iar dacă Moldova și Ucraina au argumentele accesului la vaccin de partea acestora sau a unor state cu mari probleme, în cazul României și Bulgariei nu funcționează această linie de apărare.

Nivelul actual de vaccinare din România este mai mic chiar și de cât media globală, unde aproape 40,5% din populația umană a Pământului a fost vaccinată. La noi nici măcar nu este o problemă de achiziționare a dozelor. Le-am avut de la început. Le avem chiar în exces, ținând cont de cele 120 de milioane de doze comandate, conform informațiilor din presă. Nu știu dacă faptul că nu am avut sociologi și specialiști în politici publice s-a văzut, ținând cont de modul de desfășurare a campaniei de vaccinare, dar rezultatul se vede când vine vorba de momentul adevărului.

Este din ce în ce mai clar o mare problemă de capacitate administrativă, raționalitate politică și încredere în știință. Iar aceștia sunt factori construiți, esențiali în determinarea caracterului unui țări în secolului al 21-lea. Simplist, am putea spune că este doar o problemă internă. Doar că nu este așa. Investitorii străini se vor uita și pe măsurile de prevenție anti-COVID-19 în perioada următoare. Libertatea de mișcare va fi mică pentru cetățenii acestor țări, cel puțin din perspectiva unui dubiu asupra situației naționale. Iar elementele ce țin de capacitatea administrativă și nivel politic al politicienilor vor rămâne în memorie și vor ghida sprijinul acordat.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.