Am semnat petiția AEC pentru sprijinirea reacordării dreptului de vot al elevilor în CA

Am semnat petiția AEC pentru sprijinirea reacordării dreptului de vot al elevilor în CA

Chiar dacă sunt sceptic cu privire la utilitatea și eficiența dreptului de vot al elevilor în consiliile de administrație ale liceelor, un subiect despre care am mai scris de câteva ori în trecut (link1, link2), în general, aș fi de acord cu această idee atât timp cât vorbim de elevi majori (și, în cazul acesta, nu este nicio formă de discriminare în rândul elevilor, dat fiind că vârsta de 18 este o condiție constituțională pentru capacitatea juridică deplină a cetățeanului, ci, mai mult, am avea de-a face cu discriminare în rândul părților implicate în procesul educațional, elevii fiind cei lipsiți de importanță în momentul acesta) și pregătiți (aici, recunosc, am dubii cu privire la capacitatea de discernământ practică pe care o poate avea un tânăr la 18 ani, evitând excepțiile, dar avantajul este că poți învăța, iar cei pregătiți nu ar trebui să întâmpine o piedică pentru accesul în acest for, chiar dacă pentru unii consecințele ar putea fi destul de mari).

Vă invit să sprijiniți inițiativa!

Aceasta este premisa principală pe care m-am bazat în momentul în care am semnat petiția privind reacordarea dreptului de vot al elevilor în consiliul de administrație, în cadrul unui proiect mai amplu al Asociației Elevilor din Constanța, despre care am spus că este un bun exemplu de lobby și advocacy. De-a lungul timpului, au mai existat câteva astfel de inițiative, însă au fost corectate. Au existat dezbateri și cred că chiar și avizele negative primite în Parlamentul României de către anumite propuneri legislative au reprezentat un câștig al acestor inițiative, fiind loc la acel moment de îmbunătățirea propunerilor. Avem una nouă, mai bună decât cele de până acum.

sursa imagine: Asociatia Elevilor din Constanta

Mai mult, trebuie să precizez că această propunere legislativă este un exemplu de lobby și advocacy, dacă aceste două modalități de influențare a procesului de luare a deciziilor ar fi înțelese de un număr mai mare de persoane, dar și un exemplu de dezvoltare a unei inițiative legislative cu impact real.

sursa imagine: Asociatia Elevilor din Constanta

Sper la mai multă solidaritate în societatea civilă pe partea de organizații ale elevilor și studenților

Mi-aș fi dorit mai multă solidaritate din partea organizațiilor reprezentative ale elevilor1 și asociațiilor de elevi din țară. Unele și-au acordat sprijinul în trecut, altele, deși au același scop, continuă să lupte pe cont propriu și să nu acorde nici măcar un mesaj de susținere pentru atingerea obiectivului, un obiectiv care este comun. Această problemă există și la nivelul studenților, unde structurile reprezentative se comportă mai mult ca niște… animale sălbatice (nu precizez care) așteptând să se atace.

  1. dincolo de orgoliile existente în toate direcțiile și contestărilor existențialiste []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.