Primul discurs al lui Iohannis despre puterea judecătorească. Îngrijorări

Primul discurs al lui Iohannis despre puterea judecătorească

sursa imagine Nagel Photography / Shutterstock.com

Aș putea fi catalogat ca hater (așa cum am fost de aproape fiecare dată când am criticat discursul lui președintelui Iohannis), ca fiind părtinitor (așa cum sunt catalogat în mod curent datorită preferințelor politice), dar încerc să fiu cât se poate de obiectiv. Acesta este și motivul pentru care, pe scurt, voi critica câteva aspecte din discursul lui Klaus Iohannis.

Despre Mecanismul de Cooperare și Verificare

Unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

– iar eu credeam că ridicarea MCV nu trebuie să fie un obiectiv propriu-zis, ci un efect iminent al atingerii unor obiective majore precum independența justiției șamd.

Despre inițiativa legislativă judecătoarească

De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte și Parchetul General ar trebui să poată avea inițiativă legislativă pentru că reprezintă instituțiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiției.

– asta chiar e de dezbătut; depinde mult de implementare; în general, tind să văd mai mult efectele negative pe care le poate avea asupra echilibrului separației puterilor și controlului reciproc al acestora în caz de derapaj.

Despre informațiile din presă despre cazuri

[…] este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

– de acord cu dreptul la imagine, cu prezumția de nevinovăție, însă aceste „scurgeri”, pe care nu le-aș cataloga ca fiind scurgeri, au apărut doar în cazurile unor persoane publice. Mai mult, presa trebuie să informeze publicul (nu doar să dezinformeze) cu privire la aceste aceste cazuri.

Decența nu trebuie confundată cu transformarea puterilor din stat într-un club exclusivist al birocraților care fac parte efectiv din sistem. Întregul discurs îl găsiți pe site-ul președinției . Am încercat să preiau aspectele care mi-au atras atenția și care exprimă ideea pe baza premiselor amintite în discurs.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.