Școala română de drept își arată natura

Școala română de drept își arată natura

Șubreda societate civilă, aflată acum cu preferații și prietenii la guvernare, se confruntă cu o problemă existențială: justiția pe care au apărat-o declarativ și în stradă în ultimii ani, uneori departe de orice adevăr, aproape a omorât jurnalismul de investigație din România. Procesele de intimidare a jurnaliștilor demarate de politicieni și personalități publice dau rezultate:

  • Jurnaliștii de investigație de la Libertatea sunt audiați fără nicio probă de DIICOT după ce subiectul unei investigații de presă, un politician cunoscut, a făcut un denunț. Procurorul care se ocupă de show trial nu a avut nicio problemă cu conflictele de interese înainte de a se apuca de caz. Practic, DIICOT spune că a găsit crima organizată în redacție, nu în rândurile mafioților care fraudează constant fondurile publice (RFI Romania).
  • Rise Project prinde procese pierdute împotriva investigațiilor de presă lansate de politicieni unul după altul (caz 1, caz 2). Este una dintre puținele publicații care se încumetă să cerceteze subiecte de interes public și să prezinte documentele în mod public, chiar și atunci când nu sunt favorabile politic.

Cum se ajunge la avalanșa de intimidare judiciară a presei libere și a jurnalismului de investigație într-o țară cu democrație aproape inexistă ca în România (o spun rapoartele internaționale, cu declin larg văzut în ultimul deceniu) rămâne o mare întrebare. Este problema modului în care se face școala românească de drept? Este o problemă cu legislația? Este o problemă cu pregătirea magistraților? Culmea e că nu au generat aproape nicio reacție publică din partea instituțiilor responsabile unele dintre probleme evidente de pe Lună în managementul instituțiilor respective și în modul în care sunt reglementate anumite sectoare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *