Pensiile personale paneuropene

Pensiile personale paneuropene

În 2019, Uniunea Europeană a aprobat un regulament privind produsele de pensionare personală paneuropene, Regulamentul 1238/2019. Acesta stabilește baza legală pentru o piață europeană unică pentru pensiile personale. Este important de amintit că este un sistem complementară sistemelor de pensii publicd și private existente la nivel național. Momentan încă nu se găsec pe piață, dar anul acesta ar urma să fie lansate. Un registru central cu produsele care vor fi disponibile va fi menționat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) din Frankfurt.

Acest sistem de pensii, prescurtat PEPP, oferă europenilor posibilitatea de a beneficia de un produs de economii pentru ieșire la pensie la nivelul întregii Uniunii Europene. PEPP este un produs disponibil în mod voluntar și complementar pensiilor de stat și celor ocupaționale. Se caracterizează prin portabilitate la nivelul UE, eficiența de cost și axarea pe nevoiel consumatorilor, din informațiile EIOPA. Rămâne de văzut cum vor fi primele oferte disponibile pe piață. Teoretic, oricine va putea economisi prin intermediul pensiilor paneuropene, urmând a fi disponibile atât persoanelor ocupate full-time sau part-time, auto-ocupate și chiar celor neocupate. Unul dintre factorii principali pentru stabilirea acestui sistem este mobilitatea în interiorul UE, facilitând schimbarea locațiilor cetățenilor și oferind o posibilitate de economisire pentru cetățenii care lucrează în mai multe țări.

Pentru cei care cei care caută să contribuie la un produs paneuropean de pensionare PEPP, aceștia vor putea benefia de câteva avantaje:

  1. Posibilitatea de a schimba furnizorii la fiecare cinci ani la costuri limitate;
  2. Posibilitatea de a economisi pentru același produs chiar și atunci când, din diferite motive, îți schimbi rezidența în UE;
  3. Transparență deplină privind produsul, inclusiv asupra costurilor și taxelor (sistemul este deja cunoscut de la produsele disponibile pe piață la pilonii II, III și asigurărilor de viață).
  4. Accesibilitate în pprivința opțiunilor implicite de investiții: costurile vor fi limitate la 1% din capitalul acumulat în fiecare an;
  5. Protecția capitalului investit pentru opțiunile de bază.

Aceste produse private de pensionare vor putea fi oferite de bănci, fonduri de pensii ocupaționale, asiguratori, administratori de active și alți furnizori, vor fi disponibile online și înregistrate unic la nivelul UE. Tot la nivel european vor avea loc și mai multe acțiuni de reglementare, cu EIOPA responsabilă de dezvoltarea standardelor tehnice, menținerea și actualizarea registrului central, monitorizarea pieței pensiilor paneuropene, emiterea de interdicții și restricții temporare asupra marketingului, distribuției sau vânzării unor produse.

Găsiți toate aceste informații și pe site-ul EIOPA. Important de reținut că primele produse urmează să fie lansate în 2022, le veți găsi în registrul autorității europene și le veți putea achiziționa, dacă considerați că vă pot ajuta pentru a strânge mai multe economii pentru o pensionare mai liniștită.

imagine: EIOPA

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *