Salariul minim, România și declarația lui Timmermans

Salariul minim, România și declarația lui Timmermans

„Frans Timmermans propune introducerea unui salariu minim european” (Libertatea)

„Timmermans solicită tuturor membrilor UE să adopte un salariu minim. În România, netul ar creşte la 1.760 de lei” (Adevărul)

„Salariul minim în România ar putea crește cu 1.000 de lei” (Evenimentul Zilei)

„Frans Timmermans vrea salariu minim în toate țările UE. La cât ar crește netul în România, dacă s-ar aplica formula propusă de vicepreședintele CE” (Pro TV)

„Salariul minim, majorat la 3000 de lei. Anunţul vine de la Comisia Europeană” (România TV)

Fake news. Știri false.

Mass-media, antreprenori, sindicate, lucrători, formatori de opinie, oameni de stânga sau de dreapta și mulți alții au preluat acest neadevăr.

Niciun articol sau titlu dintre cele expuse mai sus, publicate în ultimele 24 de ore, nu este adevărat. Sunt multe alte publicații, locale sau naționale, care au preluat același neadevăr în punctul culminant al unei campaniei electorale.

Când expertiza este dată la o parte, nu trebuie să ne mirăm că ajungem să ne hrănim cu iluzii, cu minciuni, cu deformări ale realității, cu decepții, cu extremisme, cu populisme, cu neadevăruri.

Nu veți vedea experți în domeniul social, al muncii, al salarizării sau în politici europene citați pentru a comenta sau pentru a avea o opinie așezată asupra acestei teme devenite virale. Nici măcar social-democrați nu au fost întrebați (Timmermans este cap de listă al socialiștilor și democraților europeni, incluzând și social-democrații, pentru alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019).  Este o problemă.

Salariul minim european de 60% din salariul mediu nu este nici salariu minim, nici european, nici de 60% din salariul mediu. 

Actualul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat în campanie, a spus de fapt altceva:

Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană. 60% din salariul median în fiecare stat membru.” 1

I. De ce Timmermans a ales 60% și nu alt procent?

Convențional, starea de sărăcie relativă este descrisă ca având venituri sub 60% din mediana veniturilor. În România, peste 5.000.000 de cetățeni sunt sub pragul sărăciei, conform acestei abordări2.

II. Salariul minim european propus de Timmermans  nu este european

Revenind, nu este vorba de un salariu minim european, ci de impunerea unui procent minim pentru fiecare stat din UE.

Mai mult, sunt doar câteva state din UE care nu au un salariul minim, state care au salarii pentru toți lucrătorii decente, chiar mai bune decât în statele cu scheme intitulate „salariu minim”. Acestea sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia.  Sunt autori care spun că adoptarea de către aceste state a unei scheme de salariu minim ar scădea nivelul actual de bunăstare al acestora.

Am vrut să evidențiez  trei elemente:

  • salariul minim european nu este un „eurosalariu” transnațional, ci o uniformizare a valorii minime a salariului minim;
  • sunt state cu venituri minime superioare, dar care nu au salarii minime și care ar avea de suferit dacă ar trece la un salariu minim (ex. Austria, Suedia, Finlanda și încă câteva), acestea oferind alte scheme pentru asigurarea veniturilor de bază și
  • procentul minim propus este raportat la condițiile particulare ale fiecărui stat.

III. Timmermans nu vorbește de salariu mediu

Timmermans nu vorbește de salariul mediu în discuția sa. Știe că este o măsură imposibilă și în Coreea de Nord o astfel de propunere. Vorbește de 60% din salariul median din fiecare stat membru UE.

Salariile mediane sunt, prin natura structurii salarizării, mult mai mici decât salariile medii. Dacă media între 3, 4, 5, 7 și 9 este 5,6, mediana în același caz este 5. În funcție de distribuția inegalității pe piața salarizării, diferențele pot fi mai mari sau mai mici.

Ținând cont de lipsa datelor și a timpului pentru a face mai multe calcule, voi folosi venit median în continuare, în loc de salariu median, plecând de la premisa că cei mai mulți oameni cu venituri au salariul ca venit bănesc unic.

IV. Salariul minim european propus de Timmermans poate înseamna salarii minime mai mici pentru lucrătorii din România

Salariul minim european propus de Timmermans poate înseamna salarii minime mai mici pentru lucrătorii din România, în lipsa flexibilității pe piețele interne ale statelor membre UE.

România, după cum arăt în continuare, deja îndeplinește promisiunea electorală a lui Frans Timmermans privind salariul minim european. Are un salariu minim și este mai mare de 60% din salariul/venitul median. O limitare de la nivel european a salariului minim la 60% ar însemna scăderea salariilor minime decise de guvernul român și de partenerii de dialog social din țară.

V. Ce înseamnă un salariu minim de 60% din venitul median din România?

Salariul minim în prezent (2019, semestrul I), cu excepția unor sectoare economice (construcții, de exemplu) este de 2.080 de lei (brut) sau 1.263 de lei (net).

Salariul mediu nominal net a fost în aceeși perioadă de 4.819 lei (brut) sau 2.933 de lei (net)3.

60% din venitul mediu brut înseamnă 2.891 de lei, ceea ce este mai mult decât salariul minim actual.

Dar aici apare problema.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) spunea la sfârșitul anului trecut că peste 92% din români primesc sub salariul mediu, într-o creștere procentuală față de anii precedenți4. Deloc suprinzător, căci este vorba de o raportare la venitul mediu într-un stat cu cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE, cu foarte multe persoane angajate în agricultură, industrii și servicii primare, care nu necesită un nivel ridicat de deprinderi, dar care sunt plătite și prost, și cu un grad redus de inovare în economie.

Tot PIAROM spunea că 46% dintre români erau plătiți cu salariul minim, ceea ce înseamnă că salariul median este apropiat de salariul minim (nu intru în scenarii în pe subiecte precum „angajații pe cont propriu” în agricultură, în alte domenii sau în sub forme atipice, căci s-ar putea să ajungem la concluzia că în realitatea economică internă salariul median în România este sub salariul minim – momentan este doar o speculație pe datele actuale).

Așadar, venitul median net este puțin mai mare față de salariul minim din România. „Europenizarea” salariului minim la 60% din venitul median ar însemna oferirea unei posibilități de a scădea salariul minim actual, căci, conform normelor propuse de candidatul socialist, pragul de 60% din venitul median va fi depășit.

Salariul minim de 60% din venitul median înseamnă în România un salariu minim mai mic decât salariul minim din prezent (2019).

Față de alte state europene unde sunt colectate în mod serios date despre veniturile populației, în România este o acută lipsă de date. În general, autoritățile sunt cele care se ocupă de colectarea datelor primare.

Există câteva estimări privind valoarea medianei salariilor sau veniturilor și foarte puține neajustate deja. Pe o piață în care prețurilor bunurilor de larg consum converg către prețurile de pe piețele din state europene occidentale, prefer să nu cred ajustările. De altfel, mai sunt disponibile date acceptabile privind indicatorul numit venitul median net echivalent pe gospodărie. Nu îl voi folosi, deoarece aduce noi probleme, însă confirmă ultimul loc pentru România în privința venitului median.

În 2014, pentru datele găsite la o căutare pe Google, mediana veniturilor era în jur de 1.000 de lei5, iar salariul minim net de 636 de lei6. 60% din valoarea mediană, așa cum ar fi fost propusă de candidatul socialist, ar fi fost sub salariul minim.

Lucrurilor s-au mai schimbat între timp. Poate fi un exercițiu util estimarea venitului sau salariului median în prezent ori în ultimii ani. Tind să cred că rămâne tendința.

Astfel, un salariu minim european decis la nivel european în formula propusă de Timmermans consolidează decalajele existente acum pe piața europeană a forței de muncă, iar pentru România înseamnă legitimarea unor măsuri îndreptate împotriva majorității salariaților, conform logicii oferite în acest articol.

sursă imagine: Pixabay
  1. France 24, https://www.france24.com/en/20190506-timmermans-calls-all-eu-members-adopt-minimum-wage []
  2. HotNews.ro, http://m.hotnews.ro/stire/22827353 []
  3. INS, http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/cs02r19.pdf []
  4. Digi 24, https://www.digi24.ro/stiri/economie/pentru-90-dintre-romani-salariul-mediu-din-statisticile-oficiale-este-un-vis-957920, Monitorul Social, http://www.relatii-industriale.ro/news/romania-salariul-mediu-salarii-munca-salariu-minim []
  5. OpenPolitics.ro, https://www.openpolitics.ro/ce-inseamna-saracia-in-romania/ []
  6. Ziare.com, http://www.ziare.com/afaceri/salariati/salariul-minim-a-crescut-ce-inseamna-pentru-angajator-35-de-lei-in-plus-1278861 []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.