Alegeri europarlamentare: programe politice

Alegeri europarlamentare: programe politice

Am căutat programele electorale ale principalelor partide politice care candidează în alegerile europarlamentare din 26 mai.

Legăturile către documentele expuse de partidele politice sunt disponibile mai jos:

Pentru câteva partide politice urmărite în sondaje nu am identificat site-urile de campanie sau programele politice, deși în cazul unora am aflat câteva informații. De exemplu, Partidul Social Democrat folosește slogaul „Patrioți în Europa” sau „România merită mai mult”, iar PRO România „Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni” sau „PRO România, PRO Europa”. În ultimul caz, am aflat  de un „Manifest pentru Europa” sau ceva asemănător, dar nu l-am găsit. Pentru alte formațiuni politice am găsit site-uri de campanie, dar nu am identificat documente tip program electoral pentru alegerile europarlamentare din 2019. Este vorba de Partidul Național Liberal și Alianța Liberalilor și Democraților.

Unde am găsit documentele de orientare electorală și politică în perspectiva alegerile europarlamentare și activității de după în Parlamentul European, am introdus legătura directă către documente, nu către site-urile de partid sau de campanie.  Unele partide își vor mai lansa probabil programe/planuri/obiective/platforme/manifeste în perioada următoare, un mesaj util pentru cei care caută un centralizator actualizat.

Semnele de întrebare apar acolo unde nu este decisă/sigură afilierea europeană la acest moment. Formațiunea europeană este pusă în aceste cazuri bazându-mă pe declarațiile politice ale liderilor partidelor din țară. Altfel spus, pe lângă faptul că avem campanie electorală cu doar câteva programe electorale anunțate, în unele cazuri nu știm nici măcar care sunt obiectivele la nivel de formațiuni politice europene.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.