Thailanda și lèse-majesté

Thailanda și lèse-majesté

Lezmajestatea (“Lèse-majesté”) reprezintă o ofensă adusă suvernului – regalitatea, statul, națiunea, clasa politică, etc. Această ofensă este codificată în diferite legi mai mult sau mai puțin ostile drepturilor fundamentale ale omului în diferite state din lume. Originea acestei ofene este antică, nefiind clar determinată originea.

Am auzit recent astfel de propuneri și în România, însă atenția acordaată de societatea civilă respectivelor idei a făcut ca proiectul să nu ajungă în realitate, o realitate care ar fi însemnat mai multe instrumente pentru cenzură și împotriva criticilor aduse celor care dețin puterea. Dar nu peste tot este la fel.

Thailanda.

Thailanda este o destinație turistică cunoscută. Dacă întrebăm turiștii români pasionați de destinații exotice, Thailanda nu lipsește de pe lista destinațiilor în tururile asiatice. Turismul este un aspect, realitatea politică este alta. Tot recent au circulat informații despre încoronarea noului rege thai, ocazie cu care, printre altele, a fost promovată și o amnistie de care au beneficiat și persoane care acuzate de lezmajestate. Mai cunoaștem instabilitatea politică din această țară.

Însă situația drepturilor omului în această țară este dezastruoasă, iar acuzațiile de tip lèse-majesté nu lipsesc când este vorba de reducerea la tăcere a vocilor critice. Când vine vorba de activiști pentru democrație, de dizidenți sau, în general, de activiștii politici anti-regim, situația este caracterizată de torturi, răpiri, dispariții, asasinări. Nici în exil respectivii nu sunt în siguranță.

În unele cazuri, nu este suficient să dispari din țară pentru a avea de suferi în urma acțiunilor regimului thailandez.

„Trei activiști thai acuzați de insultarea monarhiei au dispărut după ce au fost arestați în Vietnam, confom relatărilor, luni după ce doi critici exilați ai armatei și ai monarhiei au murit.” – Guardian

Conform relatărilor, cei trei au fost arestați de autoritățile vietnameze după ce încercau să treacă în Vietnam din Laos folosind pașapoarte false. Human Rights Watch susține că autoritățile vietnameze au transferat dizidenții arestați autorităților thailandeze pe 8 mai. De atunci, nu se mai știe nimic despre cele trei persoane. Mai mult, viceprim-ministrul thai neagă că cei trei au fost în custodia autorităților thailandeze.

Conform legilor thailandeze, cincisprezece ani de închisore sunt oferiți pentru ofensele de lezmajestate. Rămâne de văzut dacă vor mai fi semne despre ultimii activiști dispăruți, aceștia adăugându-se unei lungi liste de dispariții ale criticilor regimului thai.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.