România – între Orient și Occident, între neutralitate și implicare în cazul Siria

Din titlu lipsește tocmai Siria, căci despre asta este vorba în acest articol.

România ezită în privința implicării sau susținerii unei anumite părți în cazul Siriei. Această ezitare este motivată: istoria României și poziționarea ei actuală.

A stat între democrație și totalitarism, s-a aflat întotdeauna între Orient și Occident, între socialism și capitalism. Este aproape de ambele părți. Face parte din NATO, deci se va implica militar, dar, la fel ca și Primul Război Mondial, nu va ieși prima la înaintare.

Este la granița estică a Uniunii Europene și are cel mai mare port de la Marea Neagră, la Constanța. Dincolo e Turcia, o țară care anul trecut avea peste două milioane de refugiați sirieni, o țară dominată de proteste în primăvară și la începutul verii.

La nord, se află Rusia, o țară care încearcă să își mențină influența în zonă, una pentru care nu prea au contat în ultimul secol victimele omenești. Alături de Iran (al cărui președinte a criticat folosirea armelor chimice) nu vor condamna Siria.

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Bashar al-Assad în noiembrie 2010. A fost o întâlnire neașteptată în condițiile în care existau la acea vreme tensiuni acolo. România era de trei ani în Uniunea Europeană și a făcut această mișcare de consolidare a relațiilor româno-siriene.

Acum, Ambasada României în Siria este deschisă (nu sunt prea multe state care au acceptat acest pericol). Vreo câteva mii de români se află încă acolo. În aceste condiții, este vreo mirare pentru care Președinției României i s-au terminat brusc fondurile pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ce are pe lista de subiecte și acest aspect?

P.S.: Dacă NATO va interveni în Siria, vor fi și forțe românești pe-acolo. De asemenea, indiferent de verdictul experților ONU, Statele Unite vor merge mai departe. Au început strategia de ceva timp și nu vor fi iertate armele chimice, deși există și alte motivații. În plus, au experiența din situațiile din trecut când ONU a greșit.

*imagine via coverjunction.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “România – între Orient și Occident, între neutralitate și implicare în cazul Siria”

  1. In cazul nostru,al României,e cam clara directia spre care tragem.Si aceasta este SUA.Deoarece suntem aliati Nato si membrii UE,fapt dovedit si prin implicările unor oameni influenti din Sua in Romania dar si de amplasarea scutului anti-racheta pe teritoriul nostru,si mai ales datorita faptului ca actualul nostru președinte,T.Basescu a declarat in nenumărate rânduri directia pe care o vrea pentru Romania,aceasta fiind:Occident
    Ca nu vom fi implicati activ,datorită faptului ca Armata nu este dotată corespunzător,este alta problema.

Comments are closed.