Timpul a trecut și acum, RIUF a ajuns la ediția a X-a. RIUF (Romanian International University Fair) – despre cea care a fost în toamnă v-am anunțat aici – reprezintă o oportunitate pentru tinerii din România pentru a se informa în legătură cu studiul în străinătate, pentru a face cunoștință cu reprezentanții unor universități de renume. Este cel mai mare eveniment de acest gen din România și din Estul Europei, fiind prezente 100 de instituții educaționale din peste 20 de țări.
RIUF 2012, ediția de primăvară, va avea loc în luna martie, conform următorului program:
- Bucuresti, 17-18 martie, la Sala Palatului;
- Timisoara, 20 martie, la CRAFT;
- Iasi, 22 martie, la Hotel Unirea.
De asemenea, participanții au posibilitatea să participe la prezentări, seminarii și workshopuri. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe site-ul RIUF : www.riuf.ro și, bineînțeles, la fața locului.
Revin la tema de la care am început să scriu acest articol. Este vorba despre studiul în străinătate. Pot spune că m-am gândit și mă gândesc destul de des la această oportunitate (da, o numesc oportunitate), iar planurile mele pentru obținerea unui program de licență în Marea Britanie au început deja să fie puse în aplicare.
De vreo doi ani am început să mă informez concret în legătură cu studiul în străinătate, am început să îmi dedic o parte importantă din timp studiului, dar și activităților extrașcolare, activități care, cred eu, mă ajută să îmi formez anumite deprinderi. Încă nu sunt decis asupra ceea ce voi face în continuare, dat fiind că și România îmi oferă destul de multe posibilități.
Pentru studiul universtar în România acționează o serie de factori precum familia, prietenii, cunoștințele, faptul că este țara în care te-ai născut, te-ai acomodat, ai o opinie formată despre acest loc, cunoști persoane, networking și așa mai departe. De asemenea, în domeniile pe care vreau să le urmez (administrarea afacerilor sau jurnalism) există soluții și în România, chiar foarte multe și lăudate de unele persoane cu care am stat de vorbă.
Dar apar și factorii contra. În primul rând, în opinia mea, vorbesc despre dorința de aventurare într-o lume nouă, de a studia într-o altă țară, de a face cunoștință cu un alt sistem de învățământ, de a intra într-un sistem care îți oferă mai multe beneficii pe piața muncii. Lista poate continua. Sunt niște factori care, în viziunea mea, vor avea un cuvânt importat de spus în întreaga viață.
Eu, unul, apreciez studiul în străinătate pentru diversitate. Mă refer aici la universitățile care adună studenți din toate colțurile lumii. Apreciez diversitatea, indiferent de tipul acesteia. Referitor la studiul în străinătate, sunt o mulțime de factori care au o influență asupra deciziei pe care o voi lua: calitatea universității, calitatea actului educațional, mediul în care se află orașul, valorile din zonă, oportunitățile oferite pentru petrecerea timpului, pentru un job etc.
Lista aceasta trebuie verificată până în amănunt. Motivele pro și contra se zbat și se bat într-o luptă aprigă alimentată de accesul la informație și cei din jur.
Și acum, în viziunea mea:
Cum arată facultatea ideală?
Campusul. Din punctul acesta de vedere, apreciez universitățile în care campusul universitar se află doar într-o zonă, fără a fi împărțit în tot orașul.
Studiul. Din punctul meu de vedere, cea mai mare importanță o are studiul individual, indiferent de țară sau universitate. Din acest motiv este nevoie de oferirea unor condiții propice. Când spun condiții, știți la ce mă refer: adresa de mail personalizată, spațiu în cloud pentru depozitarea fișierelor oferit de universitate, wireless, materiale necesare studiului în format electronic, acces la bibliotecă 24/7, prețuri rezonabile pentru materiale.
Colegii. Despre acest subiect nu am cum să vorbesc, atât timp cât nu îi cunosc. Fiecare persoană este diferită și nu am cum să am așteptări de la ei, așteptări comune. Cred că ar fi un plus dacă ar fi niște persoane care ar aprecia aceleași valori.
Timpul liber. Aici includem atât oportunitățile de petrecere a timpului liber în campus, cât și în afara lui. Trebuie să existe cluburi, societăți. De asemenea, consider absolut necesară legitimația pentru folosirea bazei sportive.
Oportunități. Când spun oportunități, mă refer la: posibilități pentru studiu în străinătate, pentru joburi part-time, internshipuri, formare personală și profesională, o rata de acces foarte mare pe piața muncii după terminarea studiului, practică etc.
Viitor. Despre acest punct cred că am vorbit mai sus :).
Un top (aleatoriu, totuși) al lucrurilor pe care le apreciez:
Promovarea. Să fie o universitate care să se promoveze, să știe să își pună atuurile în fața viitorilor studenți. La rândul ei, să promoveze studenți și să le ofere posibilități de ieșirea în evidență, dacă pot să spun așa.
Diversitatea.Este important să nu se facă discriminări și să se trateze în mod egal studenții din toate colțurile lumii. Trebuie să fie o universitate care să oferă șanse egale de acces la studiu tuturor, fie că suntem din China, România, Australia, UK, US, Belgia, Italia, Africa de Sud, Egipt sau Congo.
Dotările.
Fees. Taxele să fie rezonabile (eu, unul, nu mai văd rațională taxa anuală pentru pentru universitățile din UK după triplarea ei; cu toate acestea există posibilități de acoperire a acesteia). În același timp să fie oferite burse, granturi, împrumuri etc.
Pentru a încheia, ce părere aveți despre studiul în străinătate?
Better din punct de vedere al diplomei si al rolului ei dupa terminarea facultatii. In ceea ce priveste cunostintele acumulate, insa, nu cred ca e mai buna o universitate din strainatate decat una din Romania ( chiar contrariul).
Si mai e si destul de scump fiindca chiar daca obtii o bursa nu acopera integral studiile, cazarea, mancarea si asa mai departe.
Si eu ma gandeam destul de serios la o facultate in Anglia ( ori Scotia, acolo bursele sunt aproape integrale), dar…am renuntat.
Nu esti prima persoana care imi spune asta. Intr-adevar, suntem foarte tari la partea teoretica (lucru sustinut si de cativa absolventi cu care am vorbit), insa la partea de pregatire pentru accesul pe piata muncii este un pic mai… mult rau.
Facusem un calcul prin vara si iesea super scump cu toate cheltuielile incluse. Chiar si cu granturi, scholarships, job, fonduri din alte parti, tot aveai nevoie de un imprumut anual maricel pentru acoperirea integrala a costurilor.
P.S.: Eu inca ma gandesc…
Da, stiu. Adica tata ar fi fost de acord, dar era prea mult…eu in mare de asta am renuntat ( primul meu sacrificiu adevarat in detrimentul egoismului:))).
Dar, daca chiar vrei, nu sta doar sa te gandesti. Make a move! Din cate stiu sunt niste burse care se dau inca din clasa a X-a, s-ar putea sa fie si dintr-a XI-a. Si daca te descurci pe durata anului in care ai bursa poti continua pana la terminarea liceului si dupa e mult mai usor si la admitere. Poti sa te interesezi.;)
Eu am ramas la management in tara si sper sa reusesc sa plec cu o bursa in timpul facultatii, preferabil in Anglia.
Multumesc pentru sfat. Cat despre partea cu bursele pentru liceu… mi-a expirat timpul. Mai am putin si termin clasa a XI-a, urmeaza a XII-a cand voi sustine Bacul si, inainte admiterea.