Riscuri economice globale – raportul EIU
The Economist Intelligence Unit a publicat un raport privind riscurile la adresa economiei globale, împărțindu-le în riscuri politice, militare și financiare.
Zona euroatlantică se situează bine, fiind doar două riscuri cu potențial de impact major asupra economiei globale: părăsirea de mai multe state a zonei euro și punerea în aplicare a retoricii protecționiste a administrației americane. Cu toate acestea, rămân o serie de riscuri în vecinătate, riscuri care pot afecta semnificativ economia europeană.
Mai sunt și riscurile „generale” care pot avea efecte negative. Cazul atacurilor cibernetice este amintit. Însă sunt și alte tipuri de atacuri, chiar și de natură militară, care nu sunt amintite.
Dintr-un punct de vedere personal, riscul părăsirii zonei euro este mai degrabă o ficțiune decât o posibilitate. Nu același lucru putem spune despre politicile protecționiste din Statele Unite, chiar dacă urmează un trend la nivel global. De altfel, analiștii care au realizat raportul au clasificat cele zece riscuri prezentate în funcție de impact și probabilitate, raportându-se la următorii doi ani. Scenariul retragerii din mai multor state din zona euro este pe ultimul loc.
- Declin prelungit pe piețele bursiere;
- Politici protecționiste ale SUA;
- Disputele din Marea Chinei de Sud;
- Creștere globală mai mare de 4%;
- Un atac cibernetic major;
- Încetinirea creșterii Chinei;
- Confruntare militară în Peninsula Coreeană;
- Escalarea conflictelor din Orientul Mijlociu;
- Căderea prețurilor petrolului;
- Retragerea mai multor state din zona euro.
Toate posibilele crize de mai sus au impact sistemic, însă trebuie amintite câteva lucruri: nu sunt singurele. Chiar dacă ultimele crize globale au venit pe fondul dinamicilor de pe piețe financiare internaționale, sursele acestora au fost diferite.
De-a lungul timpului, apariția politicilor protecționiste a fost o constantă (cu impact semnificativ asupra unor actori). Acum urmează un trend global, chiar dacă sunt promovate deschis de cea mai vizibilă economie a lumii.
Analizele și metodologia sunt disponibile pe site-ul The Economist Intelligence Unit (link, .pdf).