Macron și bibliotecile

Macron și bibliotecile

Una dintre promisiunile din campanie ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, a fost prelungirea orarului bibliotecilor. Remarcăm legătura dintre cele două variabile din propoziția anterioară: promisiune de campanie electorală și prelungirea orarului bibliotecilor.

Și așa președintele francez a venit cu mesajul prelungirii seara și duminica a programului acestor instituții publice. Desigur, în funcție de resursele și posibilitățile disponibile, însă mesajul a fost clar.  În marile orașe din Franța, de exemplu, acestea sunt deschise doar 41 de ore pe săptămână, comparativ cu 78 de ore la Londra sau 98 de ore la Copenhaga.

Emmanuel Macron și politica guvernamentală a Franței plasează accesul la cultură în cadrul „bătăliei pentru emancipare”, despre care se spune că ar fi „firul roșu” al politicii guvernului. În campania electorală, Macron a spus orele insuficiente de deschidere a bibliotecilor vin ca o „inegalitate fundamentală”, iar măsura are rol în „reducerea fracturilor” sociale și culturale.

După ce a fost ales, a trecut la lucru: a comandat un studiu privind viitorul bibliotecilor, realizat de un academician recunoscut, și a mărit cu câteva milioane de euro subvențiile pentru biblioteci, specific pentru programe de extindere a programului bibliotecilor.

De altfel, este și o direcție pe care o promovează în Africa în politica sa externă, aceea a investițiilor în educație și în cultură.

Nu am iluzii că îi voi auzi pe actualii guvernanți vorbim de un astfel de subiect.

imagine și sursă: French President Emmanuel Macron sits with children at the digital museum “Micro-Folie” as he visits a mediatheque in Les Mureaux, Paris suburb, France, February 20, 2018. REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Legături:

  • France TV Info: Emmanuel Macron demande aux bibliothèques d’ouvrir le dimanche et le soir, https://culturebox.francetvinfo.fr/livres/emmanuel-macron-etend-les-horaires-des-bibliotheques-269519;
  • 20 minutes: Emmanuel Macron plaide pour l’ouverture des bibliothèques le dimanche et le soir, https://www.20minutes.fr/politique/2224555-20180220-emmanuel-macron-prone-ouverture-bibliotheques-dimanche-soir;
  • Ouest France: Emmanuel Macron lance mardi l’extension des horaires des bibliothèques, https://www.ouest-france.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-lance-mardi-l-extension-des-horaires-des-bibliotheques-5576330.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.