Un fel de rezumat al activității de la Congresul Autorităților Locale și Regionale

Un fel de rezumat al activității de la Congresul Autorităților Locale și Regionale

Proaspăt întors de la Congresul Autorităților Locale și Regionale, unul desfășurat în umbra atentatelor de la stația de metrou Maelbeek și de la Aeroportul din Bruxelles, este nevoie să fac un mic rezumat a ceea ce s-a întâmplat acolo și chiar să indic ce va urma în continuare.

Inițiativă a delegaților de tineret pentru monitorizarea participării tinerilor pe plan local

Poate cel mai important lucru în privința politicilor de tineret este faptul că delegații de tineret au înaintat o propunere către Congres prin care să fie integrată monitorizarea Cartei europene reactualizate privind participarea tinerilor în viața locală și regională1 în Carta europeană privind auto-guvernarea locală, monitorizarea care se poate face fie printr-un protocol adițional la Carta Europeană privind auto-guvernarea locală privind dreptul de a participala în activitatea autorităților locale, fie printr-un nou protocol privind monitorizarea Cartei europene reactualizate privind paticiparea tinerilor la viața locală și regională.

Ideea a fost dezbătută de delegații de tineret, observându-se faptul că monitorizarea democrației locale în diferite țări se face după o serie de indicatori care nu lasă prea mult loc pentru analiza participării tinerilor, pe care noi o considerăm un element esențial pentru dezvoltarea democrației locale și pentru cunoașterea stării actuale. Sper ca până în sesiunea din octombrie să fie ajungă un subiect  important pe agenda Congresului, iar în sesiunea respectivă să fie aprobat cadrul pentru monitorizarea participării tinerilor.

MADALIN BLIDARU ON HOW LOCAL AND REGIONAL AUTHORITIES CAN ENCOURAGE YOUTH ENTREPRENEURSHIP, POLITICAL PARTICIPATION AND SUPPORT YOUTH RIGHTS

Dezbatere în care m-am implicat și pozițiile susținute

M-am implicat în dezbaterile legate de:

  • lansarea unei strategii privind promovarea eticii și transparenței la nivel local, transmițând faptul că aceasta trebuie să aibă și o componentă de tineret și de prevenție, precum educația anti-corupție, și că transparența lasă loc implicării tinerilor în monitorizarea și urmărirea achizițiilor, alocărilor bugetare, dar și pentru campanii de creștere a gradului de informare și conștientizare;
  • rezoluția și recomandarea pe tema autonomiei și frontierelor entităților subnaționale în Europa, din Camera Regiunilor, atrăgând atenția asupra riscurilor legate de readucerea la viață a unor conflicte în cazul modificărilor nepotrivite ale granițelor entităților subnaționale;
  • creșterea participării tinerilor pe problemele de tineret, susținând în discursul avut o perspectivă mai practică asupra modului în care autoritățile locale se pot implica în susținerea antreprenoriatului în rândul tinerilor, drepturilor tinerilor și sprijinirii participării politice a acestora.

În ultima zi a Congresului, am avut o întrebare pentru experții care au vorbit în plenul Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa pentru a prezenta modalități de transparentizare a achizițiilor publice la nivel local a fost ce putem facem când autoritățile locale pun criterii adiționale în cererile de oferte pentru prin care descalifică indirect alți competitori de pe piață care pot furniza același servicii.

Soluția oferită de experții prezenți a fost că se pot crea sisteme de tip „checks & balances” prin care alte instituții să verifice criteriile, recunoscându-se totodată că este o situație dificilă având în vedere faptul că aceste situații sunt cunoscute de obicei doar de persoane din interior și din comunitatea locală.

OPENING OF THE 30TH SESSION OF THE CONGRESS BY THE PRESIDENT OF THE CONGRESS, JEAN-CLAUDE FRECON

Alte subiecte

Mi-a plăcut reacția reprezentanților prezenți la întâlnirea de debriefing cu reprezentanții tineri invitați de Consiliul Europei la Congres, în care au fost interesați de modul în care pot atrage mai mult tinerii pentru a se implica politic. Dialogul a fost unul un pic diferit, în care tinerii susțineau că sunt și alte modalități de implicare în societate în prezent, iar asta se vede mai mult ca niciodată, iar politicienii încercau să atragă atenția asupra faptului că este nevoie de tineri pregătiți și pentru implicarea în politica locală și în procesul de luare a deciziilor

Ar mai fi multe de spus: despre abordarea integrată a tinerilor în politici, despre faptul că va fi realizat un raport privind rolul autorităților locale de la relocarea la integrarea migranților, despre contradicțiile dintre Federația Rusă și Ucraina, despre dictatura corectitudinii politice, despre diferențele de abordare a integrării migranților la nivelul entităților subnaționale, despre rolul acestora în combaterea radicalizării, a extremismului și terorismului, despre subsidiaritate și nu numai.

Mă gândesc la un proiect mai larg în următoarele săptămâni care să încurajeze participarea tinerilor și să fie și un cadru pentru mai multe informații despre activitatea Consiliului Europei în materie de democrație, stat de drept și drepturile omului, precum și a Congresului, ca adunare politică a autorităților locale.

  1. îmi cer scuze pentru traducere, the Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Un fel de rezumat al activității de la Congresul Autorităților Locale și Regionale”

  1. Poate aceste lucruri se vor intampla oriunde altundeva. La noi, in Romania, inca suntem guvernati de stereotipurile comunistoide ce se regasesc in tiparele de genul: ,,Asa s-a facut pana acum, nu are rost sa schimbam. Vii tu acum cu idei.” Nu as vrea sa fiu negativista dar ne opunem schimbarii. Ne temem de ea. Cat timp ne vom teme ca ,,tipa seful” noi nu vom accepta nimic, nici macar tineri in organizatii.

Comments are closed.