Regimul global al UE de sancțiuni privind drepturile omului

Regimul global al UE de sancțiuni privind drepturile omului

După câțiva ani în care a fost dovedită necesitatea unui mecanism european mai simplu de sancționare a celor care încalcă drepturile omului, Comisia Europeană a venit cu propunerea unui regim global al UE de sancțiuni privind drepturile omului (EU Global Human Rights Sanctions Regime). Este vorba de o propunere de regulament european privind implementarea sancțiunilor împotriva abuzurilor și încălcărilor grave ale drepturilor omului pe plan global.

În momentul în care va intra în vigoare, noul regim al UE privind sancțiunilor privind drepturile omului va oferi Uniunii Europene mai multă flexibilitate pentru a-i ținti cu sancțiuni direct pe cei responsabili de încălcări grave, oriunde s-ar întâmpla. Pentru prima data, Comisia European ar putea avea competența de supraveghere asupra implementării restricțiilor de călătorie. Printre măsurile propuse sunt tradiționalele restricții de călătorie și înghețări ale activelor.

Regimul global al UE de sancțiuni privind drepturile omului face parte din Planul de acțiune pentru democrație și drepturile omului 2020-2024, plan dezvoltat în urma mandatului oferit de alegerile europarlamentare din mai 2019. Este o modalitate prin care Uniunea Europeană își poate dovedi angajamentul pentru promovarea democrației, protecția drepturilor omului și sprijinirea statului de drept.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a transmis cu această ocazie că se așteaptă la determinare din partea reprezentanților statelor membre pentru sprijinirea acestei propuneri:

„Trebuie să susținem drepturile omului și libertățile fundamentale. Un regim de sancțiuni al UE poate să răspundă celor responsabili de abuzuri și încălcare ale drepturilor omului este așteptat de mult timp. Avem încredere că Consiliul își va arăta determinarea pentur a sprijini Comisia în acest obiectiv prin adoptarea propunerii noastre.”

Următorul pas constă în negocierea acestor acte legislative de către statele membre ale Uniunii Europene în Consiliu.

imagine: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.