Cazul școlii online și de ce este nevoie de vouchere pentru energie

Dacă doreau soluții, le făceau. Cazul școlii online și de ce este nevoie de vouchere pentru energie

Ministrul Educației, viitor senator PNL de București, Monica Anisie, a oferit teleșcoala ca soluție pentru elevii care provin din gospodării care nu au acces la energie electrică. Ministerul Educației confirmă, încercând să nege informația. Ministrul este întrebat de situația acelor copii vulnerabili, iar ministrul răspunde cu informații despre școala online, asigurarea materialelor de lucru pentru continuarea învățării, acolo unde nu a existat posibilitatea școlii online, și teleșcoala. Problema este mai largă, dar nu este deloc complicată.

Dacă doreau soluții, le făceau. Cazul școlii online este exemplu clar de proastă administrare. Ministerul Educației a fugit de orice responsabilitate în pandemie, deși structura centralizată a statului român oferă o unică oportunitate pentru rezolvarea facilită a problemei. Ai nevoie doar de expertiză și de persoane cu mai multe competențe la conducere. A trecut primăvara, a trecut primăvara, a trecut primul val, a început al doilea val, au trecut primele alegeri, iar tabletele nu au ajuns la destinație și totul este la fel ca în primăvară. Dacă doreau soluții, le făceau. Apelau la experți, lansau un apel public pentru sprijin în designul soluțiilor și lista continuă. Un exemplu îl dau aici.

Reporterul a pus o întrebare bună. Ce facem cu cei care nu au energie electrică Estimări ușoare plasează peste 200.000 de cetățeni români în gospodării fără energie electrică. Unii mai au și copii, copii care nu vor avea nicio șansă la educație cu politicieni puși doar pe ciolan. Ce este de făcut? Mai mult, ai milioane de oameni încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili de energie. Milioane. Întâmplători, ai și copii în această categorie. Copii a căror învățare va fi afectată pentru că nu au condițiile necesare și au fost prinși și fără școală acum. Ce este de făcut?

Vouchere pentru energie electrică și/sau chiar pentru plata utilităților. Se poate calcula ușor echivalentul de energie necesar pentru efectuarea și pregătirea cursurilor online și, după ajustări, eventual includerea altor utilități, se poate găsi o formulă pentru oferirea celor care fac școala online voucherele pentru compensarea costurilor adiționale cu energia electrică. Nu vă îngrijorați, căci nu vorbim de sume irelevante după ce adăugăm toate costurile pentru desfășurarea în condiții optime a școlii online de acasă, cu siguranță va depăși 10 lei/lună în cel mai economic caz. Aceastea pot fi utilizate doar pentru plata energiei electrice și/sau achiziționarea de echipamente care să asigure producția, stocarea și/sau accesul la electricitate. Beneficiarii ar fi părinții/tutorii elevilor și studenților care învață acasă, în funcție de numărul de copii și de alte câteva criterii, personalul didactic și personalul auxiliar care are parte de o schimbare radicală a modului de ghidare a procesului educaționale.

Partea bună cu această propunere este că poate fi decontată integral din fonduri europene din mai multe surse, cu minime eforturi. Din punct de vedere bugetar, este chiar ieftină (deși autoritățile vor încerca să găsească tot felul de portițe pentru a o scumpi și răsplăti clientela de partid). Poate fi implementată în două luni, deci până la finalul anului. Pandemia nu se va încheia până la finalul anului. Teoretic, poate fi posibilă inclusiv plata retroactivă pentru școala acasă. Efectele se vor vedea nu doar în sprijinirea elevilor, ci și a familiilor ajutate. Este o investiție în dezvoltare durabilă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.