Reflecții despre campania de vaccinare

Reflecții despre campania de vaccinare

Vaccinul este prezentat de președintele țării peneliste ca panaceul pentru toate problemele pandemiei.

În campanie, președintele se implică ilegal și neconstituțional în campania pentru alegerile parlamentare. Direct și pe surse, transmite mesaje în defavoarea regulilor pe care cu toții am stabilit în 2003 că le vom respecta. Sunt regulile care ne-au dus spre calea europeană și spre integrarea euroatlantică. Dar, cu sacii în căruță, tendința este să retrogradăm la capitolul democrație, drepturile omului și stat de drept, în timp ce partidele prezidențiale, în marea aprobare a unui PSD domesticit pentru opoziție, se ocupă de orice în afară de ceea ce ar trebui să facă un partid prin definiție. Logica simplă ne îndreaptă spre concluzia că partidele politice din România nu sunt partide politice, ci seamănă mai degrabă cu grupările de criminalitate organizată și cu agenții de ocupare a forței de muncă, fie comparate cu Mafia, fie cu modul de funcționare al partidelor totalitare ale veacului trecut.

Ultima glumă este cu demisia din Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. A fost anunțată de USR-PLUS, urmată de câțiva lideri ai PSD și susținută de PMP. Doar UDMR a avut curajul să denunțe sincer acest populism, PNL fiind prin definiție apărătorul pensiilor speciale. Doar că sunt trei probleme mari: 1) demisiile sunt prea târziu anunțate pentru a fi procesate de Parlament, întrucât parlamentarii nu s-au mai întâlnit într-o ședință plenară de mai bine de o lună; 2) exista o majoritate care putea să adopte o lege constituțională pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă aceștia doreau să le elimine și, 3) nimic nu îi oprește să își ia pensiile speciale pentru mandatele anterioare sau viitoare, sau pentru alte mandate (să nu uităm că Dacian Cioloș va avea pensie specială de comisar european pus de PDL, pensie specială de europarlamentar USRPLUS și cine știe ce alte pensii speciale). În aceste valuri demagogice, tema campaniei de vaccinare rămâne este ignorată.

Accesul la vaccinare rămâne o temă interzisă în spațiul public. Nu apare pe niciun ecran, fie că este vorba de cele de televizor sau de ecranele calculatoarelor. Avem un număr limitat de vaccinuri anunțat de Comisia Europeană. Încă nu știm dacă Guvernul României a încercat să negocieze separat vreun acord pentru cumpărarea de vaccinuri adiționale. Nu știm ce vaccinuri vor fi livrate în România și în ce doze. Până acum, Comisia Europeană a anunțat un număr insuficient pentru imunizarea de turmă la nivel european. La noi vor ajunge mai puține și imaginea despre momentul în care va ajunge în România este dezolantă, mult mai târziu după ce alții se vor fi vaccinat. Apoi vorbim de categoriile prioritare, în care PNL a decis să înceapă cu birocrații din ministere și câteva categorii cu adevărat prioritare. Nu există o imagine clară la acest moment asupra celor care vor fi vaccinați. Despre acoperirea vaccinării persoanelor vulnerabile, este greu de crezut că în statul în care ai peste o sută de mii de oameni fără carte de identiate și în care se moare acasă de COVID-19 fără testare și acces la servicii medicale vor fi sprijinite persoanele vulnerabile.

Dezbaterea despre siguranța vaccinului a fost capturată de antivacciniști deja. Mi-aș fi dorit să avem o dezbatere serioasă privind calitatea acestor vaccinuri. Norocul unora dintre noi este că autoritățile europene desfășoară activitățile de autorizare în plină transparență. Să nu ne imaginăm cum ar fi fost dacă nu am fi fost în UE și ar fi trebuit să autorizăm vreun vaccin. Ajungeam ca Marocul (care are trenuri de mare viteză) în care China colectează datele medicale și ADN-ul cetățenilor marocani vaccinați cu vaccinul chinezesc. Și nici nu am fi știut de o astfel de situație. În schimb, norocul este că suntem în Uniunea Europeană, mulțumită unor oameni vizionari care au stabilit sper, în mod ireversibil, această cale. Revin la dezbatere: a lipsit cea privind eficacitatea vaccinului. 90% la numărul celor care se vor vaccina în România va fi insuficient pentru imunizarea de turmă. Dar 90% se referă și la prevenirea cazurilor lejere și moderate. Nu am văzut nicio dezbatere comparativă privind alternativele de vaccinuri disponibile pe piață. Sunt multe informații pe care nu le avem, nici măcar asupra impactului față de caracterul infecțios al bolii. În afară de lătratul la cei care au pronunțat numele vaccinului Sputnik-V, nu a fost nimic. Care sunt diferențele între vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna? Care este tehnologia folosită și care este modul de acțiune? Care poate fi impactul negativ asupra sănătății? Sunt și alte întrebări necesare pentru a putea vorbim de consimțământul liber și informat privind vaccinarea.

Dincolo de acestea, sunt multe aspecte ce țin de logistica vaccinării. De ce era nevoie de transformarea sa într-o campanie militară? Chiar nu mai există nimic funcțional în zona civilă a statului român? Cine răspunde pentru această situație? Reforme privind reacția în criză încă nu au fost anunțate în planul autorităților pus acum câteva pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Dar mergem cu aceleași probleme înainte, deși sunt multe alte probleme care pot apărea. Care sunt costurile acestor campanii? Vor fi trecute la secret de stat sau vom putea la final să ne facem o imaginea așa cum ne-am înspăimânat de jaful național din timpul stării de urgență?

În final, rămâne una dintre cele mai mari dezamăgiri, anume că această campanie de vaccinare este folosită ca președinte și de camarila sa ca mesaj electoral. Nu doar că avem ignorarea completă a dezastrului pe multiple fronturi livrat de guvernarea PNL în privința combaterii răspândirii virusului și a răspunsului la COVID-19, dar niciun șef de stat european sau de guvern nu a transformat COVID-19 și vaccinarea în campanie electorală, o campanie în care acest mesaj era livrat alături de jignirea a jumătate din plătitorii de taxe din România. Niciunul.

Normalul de după vaccinare va fi un nou normal, nu cel de dinainte de COVID-19. Este o temă care lipsește de pe agenda publică: cum va fi perioada de după pandemie? care vor fi diferențele în viața noastră de zi cu zi? unde este nevoie de îmbunătățiri? Cum reparăm sistemele care puteau fi îmbunătățite în pandemie, dar despre care nu ne-a păsat din motive politico-electorale? 

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *