Experții japonezi avertizează în legătură cu siguranța vaccinului

Experții japonezi avertizează în legătură cu siguranța vaccinului

  • Japonia prioritizează persoanele în vârstă și pe cele cu boli cronice. Este foarte discutabilă prioritizarea personalului medical pentru vaccinare.
  • Opțiunile personale privind vaccinarea trebuie respectate, respectiv dacă vrei sau nu să fii vaccinat, spun experți și decidenți din acea țară.
  • Este nevoie de precauție privind posibilele efecte adverse. Sunt semne de întrebare privind testarea vaccinului în privința siguranței. 

Japonia are acorduri pentru 170 de milioane de doze de vaccin la acest moment, acoperind două tipuri dintre cele dezvoltate recent. Acestea ar fi valide pentru vaccinarea a 85 de milioane de locuitori, respectiv 2/3 din populația țării. 0,001% din populația Japoniei a murit din cauza COVID-19, însemnând aproximativ 2.000 de oameni. Prin comparație, în România au murit aproape 11.000 până la această oră, însemnând 0,05% din populație. Se moare de aproape 40 de ori mai mult în România din cauza COVID-19 față de Japonia.

În Japonia se discută serios despre vaccin. Și democratic, deși sunt numeroase critici aduse democrației japoneze. Ei, bine, parlamentul lor chiar consultă specialiști în momentul în care adoptă legile și îi întreabă prin comisii toate subiectele delicate. Așa se face și prin alte democrații funcționale, în care nu doar ONG-urile dependente de fonduri publice, entitățile apropiate de partide și lobiștii mascați sunt invitați la lucrările acestei comisii. Și părerea lor contează. Printre cei invitați de parlamentari a fost  și un cercetător, profesor la o universitate locală, care are un indice Hirsch mai mare decât toți universitarii din România. Numele lui este Masayuki Miyasaka. Ce urmează mai departe este bazat pe un material din Japan Times, o publicație de peste 120 de ani și recunoaștere în plan național și internațional.

Pe scurt, japonezii se tem că au atât de puține cazuri de COVID-19 încât nu pot să asigure studiile din ultimele etape în condiții adecvate de calitate. Tokyo are o infectare de vreo 1.000 de persoane, prea mică pentru a replica testele de eficacitate ale vaccinului (replicarea este o caracteristică de bază a metodei științifice). Pentru siguranță, aceștia trebuie să facă testele în propria țară. Au avut o situație în trecut, în 2003, cu un medicament aprobat fără astfel de test și din cauza căruia au murit 25 din 5.000 de pacienți care au primit medicamentul. Ulterior, cercetătorii japonezi au descoperit că dozajul pentru Japonia trebuia să fie mai mic decât în alte părți.

În cel mai negru scenariu, anticorpii pot înrăutăți boala prin sprijinirea infectării celulelor – un fenomen numit îmbunătățirea dependentă de anticorpi/antibody dependent enchangement (ADE) – în loc să lupte cu patogenii virali”, mai spune materialul publicat de Japan Times, continuând cu exemplul unui vaccin astfel de vaccin.

Miyasaka nu contestă eficacitatea vaccinului, ci siguranța, despre care spune că nu este garantată și că este nevoie de precauție din cauza posibilelor efecte adverse.  Atât Miyasaka, cât și oficiali politici – precum șeful de cabinet, au spus preferințele individuale trebuie respectate, că oamenii trebuie să aibă de ales dacă se vor vaccina sau nu.  Japonia prioritizează bătrânii și persoanele cu boli cronice. Mai spune că este foarte discutabilă prioritizarea personalului medical pentru vaccinare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *