Poluarea aerului omoară prematur 400.000 de europeni anual

Poluarea aerului omoară prematur 400.000 de europeni anual

Agenția Europeană a Mediului anunță că îmbunătățirea calității aerului a contribuit la o reducere semnificativă a deceselor premature în ultimul deceniu în Europa. Chiar și așa, spun autoritățile europene, ultimele date oficială arată că aproape toți europenii încă suferă din cauza poluării, cu circa 400.000 de decese premature pe bătrânul continent numai în 2018. În topul țărilor care au eșuat în privința măsurilor de limitare a valorilor pentru particule fine sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România.

Particulele fine din aer, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul pământului sunt considerați printre cei mai gravi poluanți, din perspectiva impactului asupra sănătății umane, la nivelul EUropei. De asemenea, este important de precizat că unele categorii de populații sunt mult mai afectate de poluarea aerului față de altele din cauza expunerii la hazarduri de mediu.

Categoriile socio-economice aflate la un nivel inferior tind să fie mai expuse la poluarea aerului față de altele, în timp ce persoanele vârstnice, copii și cei cu condiții de sănătate pre-existente sunt mai susceptibili. Poluarea aerului are de asemenea un impact economic demn de luat în considerație, reducând speranța de viață, crescând costurile medicale și reducând productivitatea în timpul zilelor de lucru în diferite sectoare economice”, transmite Agenția.

Mortalitatea cauzată de expunerea pe termen lung la poluare atmosferică este estimată cu ajutorul a doi indicatori: decesele premature și anii de viață pierduți. Aceste estimări oferă măsurători pentru impactul general al poluării aerului la nivelul unei populații.

Raportul Autorității Europene a Mediului este accesibil gratuit la adresa aceasta. Recomand lectura acestuia, fiind un bun reper privin conexiunea între sănătatea noastră și mediul în care trăim. Știm că problemele de mediu rămân marginale pe agenda publică și nu generează multe acțiuni, nici măcar după toate scandalurile din București din ultima perioadă. Este bine de știut că nu este doar o problemă a Bucureștiului, ci și în alte zone precum nord-estul Moldovei.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Poluarea aerului omoară prematur 400.000 de europeni anual”

Comments are closed.