Recomandări privind descurajarea atacurilor hibride în raportul Niinistö
Raportul Niinistö mai furnizează recomandări în câteva capitole, pe care nu le-am expus în cele două postări precedente (Câteva cuvinte din raportul Niinistö, Raportul Niinistö: cele patru recomandări pentru reziliența societală).
Unul dintre capitole, ale cărui recomandări sunt prezentate mai jos, se referă la depășirea actorilor malițioși pentru descurajarea atacurilor hibride. Campaniile malițioase hibride sunt înțelese în acest sens ca fiind cele menite să destabilizeze, să slăbească și să divizeze Uniunea Europeană și statele membre ale UE, fiind considerate amenințări. Astfel de campanii hibride implică sabotaje, atacuri cibernetice, coerciție economică, afectarea semnalelor sateliților, instrumentalizarea migraților, interferența externă și manipularea informației, infiltrarea politică, printre exemplele oferite în raport.
Pentru o mai bună pregătire și protejare a unor societăți democratice și deschise sunt furnizate și recomandări, în spiritul „preparedness”/capacității de a fi pregătit. Acestea includ:
- Întărirea structurilor UE de informații prin conlucrarea pas cu pas pentru o un serviciu UE care să funcționeze pe deplin pentru cooperarea în materie de informații.
- Consolidarea capacității UE de descurajare prin dezicere.
- Consolidarea capacității UE de descurajare prin pedepsire.
În privința celui de-al doilea punct, „deterrence by denial”, autorii formulează cinci recomandări:
⦁ acțiuni comune pentru a face cât mai dificilă operarea serviciilor ostile de informații în Uniunea Europeană;
⦁ încurajrea statelor membre să distribuie informații în mod proactiv despre vulnerabilitățile care reprezintă o amenințare mai largă în Uniune și care ar trebui abordate împreună la nivelul UE;
⦁ înființarea unei rețele anti-sabotaj pentru a sprijini statele membre în prevenirea și răspunsul la incidente de sabotaj;
⦁ întărirea legăturilor între activitățile de lucru privind contracararea amenințărilor hibride și promovarea securității economice;
⦁ asigurarea de sprijin efectiv pentru statele membre care se confruntă cu instrumentalizarea migrației la granițele externe ale Uniunii.
În privința recomandării cu numărul trei, „deterrence by punishment”, sunt propuse trei măsuri:
⦁ furnizarea unei analize cuprinzătoare și de actualitate asupra particularităților operaționale și strategice ale actorilor cheie în materie de amenințări hibride, pentru a identifica scopurile și metodele, precum și vulnerabilitățile cheie și expunerea la contramăsurile Uniunii Europene.
⦁ consolidarea atribuției politice ca bază a răspunsului la amenințări hibride și luarea în considerare caz cu caz pentru folosirea publică a analizelor de informații declasificate.
⦁ asigurarea creării unui cadru robust pentru accesul legal la date criptate – respectând drepturile fundamentale – pentru sprijinirea luptei autorităților de aplicare a legii și de securitate împotriva spionajului, sabotajului sau terorismului, precum și criminalității organizate.
One Reply to “Recomandări privind descurajarea atacurilor hibride în raportul Niinistö”