Lipsa de autonomie a miniștrilor desemnați

Lipsa de autonomie a miniștrilor desemnați

În măsura timpului, urmăresc noutățile care rezultă din audierea în comisiile parlamentare a miniștrilor desemnați pentru posibilul cabinet Orban.

Așa am aflat că la Ministerul Finanțelor este propus un senator (Florin Cîțu) care nu și-a plătit impozitele locale. Așa aflăm că la Ministerul Dezvoltării este propus un deputat care nu și-a plătit, din nou, taxele și impozitele locale, dând vina pe autorități pentru nerespectarea legii de către el. Așa aflăm alte lucruri despre comedia de la vârful guvernării din România care se petrece în aceste zile, comedie transformată în tragedie pentru cei guvernați. Tragedia este marcată de lipsa de viziune, lipsa de idei de politici publice, de lipsa de cunoștințe despre rolul lor și  de disprețul față de principiile democratice consecrate.

Dar ce mi-a atras atenția este că la audierele din comisiile de specialitate, unde parlamentarii dau avize pozitive sau negative după ce ascultă o scurtă intervenție a ministrului desemnat, urmat de o discuție-dezbatere  care ar trebui să fie reală, este că miniștrii propuși de prim-ministrul desemnat sunt păziți de prim-ministrul desemnat Ludovic Orban și de viceprim-ministrul propus de acesta – Raluca Turcan. Nu numai că nu au autonomie în cadrul audierilor, dar parcă sunt ținuți în lesă de liderii PNL. Se întâmplă acest fenomen în condițiile în care miniștrii au nevoie de autonomie pentru a-și adduce la îndeplinire planurile din programul de guvernare și în care audierile testează miniștrii propuși, nu capacitatea prim-ministrului desemnat de a-I controla și de a interveni pentru a-I salva de la înec.

Nu cred că am văzut în statele audierile din Parlamentul European ca prim-ministrul să fie responsabil de supravegherea non-stop, fizică, a audierilor comisarilor sau în ca președintele american să vegheze de la fața locului cum nominalizările sale fac față în Congres.

Puteți vedea câteva imagini care arată cum sunt încercuiți miniștrii propuși în cadrul audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României  în materialul făcut de Libertatea privind desfășurarea audierilor – link.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.