Protejează-te împotriva noului coronavirus. 10 măsuri de prevenție

Protejează-te împotriva noului coronavirus. 10 măsuri de prevenție

Ținând cont de riscul extinderii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), mai ales după cazurile recente depistate în câteva state europene cu care românii au largi conexiuni, este bine să ne reamintim câteva măsuri de prevenție pe care le învățăm în primii ani de școală. Cele amintite mai jos sunt recomandate și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de diferite centre de prevenire a bolilor infecțioase (CDC, ECDC, autoritățile naționale).

  1. Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun sau folosind dezinfectanți de mâini bazați pe alcool. Spală-ți mâine cu apă și săpun imediat după tuse, strănut sau suflare a nasului.
  2. Menține o distanță față de celelalte persoane de cel puțin un metru, mai ales față de persoanele care au tuse, strănut sau febră. Coronavirusul se transmite prin picăturile proiectate prin strănut și tuse, pe care le poți respira. Dacă te-ai întors recent din zonele cu epidemie cu acest coronavirus, evită contactul cu alte persoane.
  3. Evită atingerea nasului, ochilor și gurii, ținând cont că astfel poți transfera virusul de pe suprafețele contaminate către tine.
  4. Dacă este cazul, transmite furnizorului tău de servicii de sănătate dacă ai efectuat călătorii recente în zonele cu epidemia noului coronavirus sau dacă ai fost în contact cu cineva care a fost în aceste zone și prezintă simptome respiratorii.
  5. Dacă ai febră, tuse și dificultăți respiratorii, solicită atenție medicală în mod prompt, întrucât poate fi cauzată de o infecție respiratorie sau de altă boală gravă. Sună-ți înainte medicul, dacă crezi că ai noul coronavirus.
  6. Acoperă-ți gura și nasul cu o batistă sau cu mâneca atunci când strănuți sau tușești.
  7. Dacă ai simptome respiratorii benigne, ai grijă de respectarea regulilor elementare de igienă respiratorie, de igienă a mâinilor și stai acasă până la recuperare.
  8. Ai grijă de respectarea măsurilor de igienă când vizitezi piețele de animale vii, piețele de produse proaspete și piețe de produse animaliere. Evită contactele cu animalele aflate într-o stare proastă sau cu cele bolnave, precum și cu alte animale din piață, precum și cu fluidele și resturile de/de la animale potential contaminate. Originea coronavirusului este animalieră. Dacă ești bolnav, evită contactele cu animalele.
  9. Evită consumul de produse animale crude sau gătite insuficient. Totodată, manevrează cu grijă carnea, laptele sau organele de origine animală, respectând normele de igienă.
  10. Evită călătoriile, dacă ești bolnav; evită să foloșești transportul în comun, serviciile de ride-sharing și taxiurile. În general, evită călătoriile nenecesare.

Pe lângă acestea, nu trebuie uitate măsuri precum curățarea zilnică a suprafețelor cu un nivel ridicat de atingere (de la noptiere și articole de baie și birou la telefoane, tastaturi și laptopuri) și monitorizarea simptomelor. Încă nu există un vaccin pentru noul coronavirus, însă se lucrează în această direcție.

Informații suplimentare și actualizate constant sunt disponibile la următoarele instituții publice (link-urile merg către secțiunile despre COVID-19):

  • Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CBSCBT);
  • Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC);
  • Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Departamentul de Sănătate SUA (CDC);
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
imagine: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAM/CDC

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.