Informații false despre coronavirus și situația reală

Informații false despre coronavirus și situația reală

În a doua lună sub impactul noului coronavirus din Wuhan, China, au apărut noi conspirații, de data aceasta bazate pe identificarea acestui episod în anumite momente de acum câteva decenii. Subiectul? O predicție a coronavirusului din Wuhan.  Predicția este falsă și aceste informații sunt folosite pentru a dezinforma.

În 1981, scriitorul american de thrillere Dean Koontz a publicat un roman intitulat „Ochii întunericului”, în care apare o armă biologică care circulă în social media și în anumite volume cu numele Wuhan-400. Cel puțin așa reiese din social media. Doar că sunt mai multe probleme cu această concidență de nume între o armă biologică și un virus apărut ca o mutație naturală, pe care cei de la Scopes le-au amintit:

  • în volumul din 1981, Koontz își imagine o armă biologică intitulată Gorki-400, creată într-un laborator biologic din apropierea orașului Gorki (acum Nizhny Novgorod); în volume ulterioare este identificat Wuhan-400;
  • Wuhan-400 era în roman o armă realizată de om, în timp ce coronavirusul din Wuhan nu a fost realizat de oameni (și nu ca o armă);
  • în roman, fatalitatea era de 100%, în realitatea din 2020 este de 2% din informațiile de până acum;
  • diferă și perioada de incubație a virusului, de la patru ore în formula fantastică la 14 zile în realitatea coronavirusului din aceste zile.

Sunt multe romane de ficțiune scrise pe teme precum folosirea unor arme biologică. Pariul meu pentru care avem Wuhan-400 în paginile recente ale vechiului roman este că s-ar putea să fie o reeditare, după căderea Cortinei de Fier, în care este mai interesant să citești despre China. Plus că trebuie doar să înlocuiești numele orașului unde e laboratorul din Rusia cu cel din China. Iar Novgorod-400 nu sună nici prea bine.


Mai mulți pacienți infectați cu COVID-19/nCov-2019 încep să își revină. Sunt chiar mai mulți recuperați față de cei care sunt depistați. Deja sunt trei zile consecutive în care numărul noilor infectați este mai mic decât al celor tratați. Mai mult, economia chineză începe să își reintre în activitate, scăzând și din riscurile de această natură.

Peste 75.000 de cazuri de infecții confirmate cu noul coronavirus au fost depistate în China, numărul morților fiind aproape de 2.300. Încă vreo 5.000 sunt cazuri suspecte, dar din totalul pacienților infectați cu COVID-19, deja peste 18.000 au fost tratați. Mai sunt aproximativ 1.000 de cazuri de confirmări în afara Chinei, în jur de 10 pacienți decedați. În UE, sunt aproape 40 de cazuri de coronavirus confirmate, doi morți (unul în Franța, altul în Italia).

Eforturile globale pentru combaterea acestei amenințări la adresa securității internaționale sunt concertate, cu participare în diferite moduri. Grație cercetării actuale, eforturile pentru înfrângirea coronavirusului din Wuhan merg mai repede.

imagine: Pixabay

Sunt îngrijorat de atitudinile stereotipice și de posibila discriminare de care pot avea parte cetățenii chinezi și, în general, cei est-asiatici, dar și cei de alte națioanlități cu aceste trăsături etnice,  în urma acestui fenomen. Stereotipurile negative, prejudecățile și discriminarea în baza acestui fenomen nu își au rostul.


Peste 40 de oameni au murit în România din cauza gripei de sezon. 44, dacă adăugăm victimele de o zi, toate patru nevaccinate. Doar în datele oficiale recunoscute ca atare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.