Proiectul ARIN al Geotech Systems sprijinit de UE prin Orizont 2020

Proiectul ARIN al Geotech Systems sprijinit de UE prin Orizont 2020

De fiecare dată mă bucur când văd proiecte inovative din România care reușesc să-și dovedească valoarea adăugată la nivel internațional și care inovează. Chiar și așa, rămân dezamăgit când fac o comparație între potențialul inovativ de aici și din afară, știind că se poate, în pofida multor discuții, uneori prea fataliste.

De când există Instrumentul pentru IMM-uri Orizont 2020 (Horizon 2020), cinci IMM-uri din România au beneficiat de sprijin financiar din partea UE. Astfel, din 2014 până acum, avem printre câștigători ai unor apeluri ale Instrumentului pentru IMM-uri – Faza 1:

  • Geotech Systems SRL din Tîrgu Jiu, cu proiectul ARIN;
  • Indeco Soft SRL din Baia Mare, cu proiectul Greentop;
  • Vitality Media SRL din București, cu proiectul Telly;
  • Bit Technologies Ro SRL din Rîmnicu Vâlcea, cu proiectul VisionBot;
  • Cargo List din Cluj-Napoca, cu proiectul CargoList.

Spre comparație, Bulgaria a avut șapte beneficiari, Ucraina opt (deși nu e membru UE), Ungaria – 43, Polonia – 60, Belgia – 34, Elveția – 36 (nu e membru UE), Israel – 99 (nu e membru UE).  2.616 IMM-uri au fost selectate pentru finanțare în cadrul diferitelor runde ale acestei faze din 2014 până în prezent, vorbind strict de beneficiarii fazei 1.

În cadrul ultimei runde de finanțare prin Instrumentul pentru IMM-uri, 262 de IMM-uri au fost selectate pentru a fi sprijinite, dintre care 69 în faza a doua, în care primesc sprijin pentru testare, pilotare și scalare. Celelalte 193 au primit sprijin în cadrul primei faze pentru fezabilitate.

Ultima rundă s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie, iar printre proiectele selectate pentru sprijin se află și proiectul ARIN (Navigație Interioară prin Realitate Augmentată / Augumented Reality Indoor Navigation) dezvoltat de firma Geotech Systems SRL din Tîrgu Jiu.

În cadrul acestei faze, firmele selectate vor beneficia de finanțare pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate și de servicii gratuite de consiliere de afaceri și de accelerare a dezvoltării activității propuse.

În ce constă proiectul ARIN? Acesta oferă soluții de navigare facilă în interiorul unor clădiri de mari dimensiuni, aglomerate sau complicate din punct de vedere structural.

Felicitări antreprenorilor din spatele acestor inițiative care promovează tehnologii disruptive.

*sursă grafice: Comisia Europeană

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.