Au avut alegerile din Catalonia. Ce urmează?
Alegerile recente din Catalonia au demonstrat că ilegalele consultări promovate în septembrie-octombrie au fost, de fapt, o mare mascaradă. Nu numai că nu au participat doar două milioane de alegători în cadrul respectivelor pseudo-alegeri în care oameni au venit în unele locuri cu buletinul de vot de acasă, însă alegerile curente au arătat cât de mult era exagerată puterea grupărilor independentiste la începutul toamnei.
Aproape 82% din alegători au fost prezenți la vot, reprezentând în jur de 4.360.000 de voturi. Competiția a decis ocupanții celor 135 de deputați în legislativul catalan. Junts Per Catalunya, ERC și CUP, cele trei formațiuni pro-independență, au obținut 70 de mandate din cele 135, însemnând, practic, majoritatea. La limită, independentiștii au obținut chiar mai puține mandate, cumulat, comparativ cu 2015, când avusese loc ultima rundă de alegeri legislativ în forul catalan (2015 – JxSi și CUP – . 72 de mandate, 2017 – JUNTSxCat și CUP – 70 de mandate).
Ciudadanos, un partid centrist (să îi împăcăm atât pe cei care spun că este de centru-stânga, cât și pe cei care zic că este de centru-dreapta, căci ambii au argumente relevante) născut în 2005, dar extins la nivel național mai târziu, care a venit în alegeri mesajul „Catalonia pentru toți, o Spanie unită și o Europă puternică”, a fost principalul câștigător al alegerilor, chiar dacă se află în minoritate ca procent în legislativul catalan.
Inés Arrimadas, principala voce a Ciudadanos în Catalonia, a declarat în urma alegerilor că „pentru prima dată în Catalonia, alegerile au fost câștigate de un partid constituționalist”, precum și că „majoritatea socială a Cataloniei se simte catalană, spaniolă și europeană”.
Ciudadanos a obținut în jur de 1.100.000 de voturi, reprezentând 25%, obținând 37 de mandate. Coaliția Împreună pentru Catalonia (JUNTSxCat), separatiștii sprijiniți din Bruxelles de Carles Puigdemont, a obținut 34 de mandate, urmați cu 32 de mandate de coaliția ERC-CatSi. Partidul Socialiștilor din Catalonia a obținut 17 mandate, urmați de alianța electorală CatComú–Podem cu 8 mandate. 4 mandate au revenit independetiștilor CUP, în timp ce Partidul Popular a reușit să obțină 3.
Fără niciun mandat (în condițiile în care jumătate din partidele înscrise în cursa electorală au avut o medie mai mică de voturi/mandat decât rezultatul PACMA), dar cu încrederea a 38.520 de alegători (0,89% din voturi), s-a aflat și un partid care militează pentru drepturile animalelor, mediul înconjurător și justiția socială. PACMA se opune abandonului animalelor și maltratării acestora, dar și folosirii hârtiei în alegeri. Investiția lor în această campanie electorală s-a ridicat la 1.800 de euro, iar campania lor s-a concentrat pe situația și impactul porcilor din Catalonia. Nu am căutat, însă, poziția Partidului Animalist Contra Maltramentului Animalelor față de independența Cataloniei.
Revenind la situația din Catalonia, alegerile desfășurate pe 21 decembrie 2017 complică și mai mult situația politică și socială, deși voturile spun altceva. Cele trei partide care vor o Catalonie independentă au împreună în jur de două milioane de voturi, sub jumătate din numărul alegătorilor. Rezultă o regiune polarizată, care are nevoie de dialog între forțele politice, și de o implicare constantă a autorităților de la Madrid.