Prioritățile UE pentru gestionarea traficului spațial

Prioritățile UE pentru gestionarea traficului spațial

Recent, Comisia Europeană a publicat o comunicare în care explică abordarea Uniunii Europene în privința gestionării traficului spațial, această preocupare apărând pentru asigurarea siguranței activelor europene din spațiu.

Până la acțiuni concrete, comunicarea (.pdf) stabilește abordarea generală a UE pentru folosirea adecvată a spațiului în timp ce este sprijinită și autonomia strategică europeană, precum și competitivitatea industriei din UE.

Abordarea UE se bazează pe examinarea cerințelor militare și civile ale gestionării traficului spațial și a impactului pentru UE, întărirea capabilităților tehnologice pentru a intentifica și urmări navele spațiale și deșeurile spațiale, stabilirea unor propuneri pentru cadrul legislativ și normativ, realizarea de parteneriate internaționale privind gestionarea traficului spațial și colaborarea la nivel multilateral.

Este important să protejăm viabilitatea pe termen lung a activităților spațiale prin asigurarea că spațiul rămâne un mediu sustenabil, sigur și securizat. Această nevoie face ca gestionarea traficului spațial să fie o prioritate de politică publică, cerând intervenția actuală a UE, colectiv și nivel multialteral, dacă ne dorim să asigurăm o utilizare a spațiului durabilă, sigură și securizată pentru generațiile viitoare”, menționează anunțul instituției europene.

În ultimul deceniu, spațiul extraterestru a devenit din ce în ce mai aglomerat și subiect al competiției marilor puterilor. În același timp, activitățile spațiale devin esențiale pentru buna gestionare a activităților terestre, unul dintre cele mai cunoscute aspecte fiind în asigurarea comunicațiilor, cu toate implicațiile sectoriale.

Mai mult, aglomerația nu este generată doar de state, ci și de actori privați precum competiția comercială între mai mulți oligarhi din diferite zone de pe planetă (unii situații chiar în zone ajurisdicționale din punct de vedere a relevanței internaționale). Mai mult, exerciții militare terestre pun în pericol buna gestionarea a spațiului, pe lângă deșeurile cosmice. Sunt cunoscute cazurile recente al distrugerii unui satelit de către Rusia de la sol, dar și acțiunile de eliminare din spațiu a altor sateliți chinezi. Spațiul a devenit un domeniu de cooperare și competiție.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *