O categorie de crize transfrontaliere ignorate de comunitatea internațională în secolul 21

O categorie de crize transfrontaliere ignorate de comunitatea internațională în secolul 21

Prinse între statele suverane aproape universal recunoscute, ordinea internațională se confruntă cu o criză la întrepătrunderea securității naționale și cooperării internaționale. Este situația crizelor de securitate transfrontalieră care aduc împreună revendicări legitile și ilegitime, drepturile cetățenilor, popoarelor, națiunilor și statelor.

Problema acestor crize de securitate transfrontalieră cu potențial de amplificare regională nu este un atribut particular al tensiunilor actuale dintre Rusia și Ucraina, în mod special în cazul războiului activ din Donbass și Luhanss. O situație similară avem în Tigray, în Etiopia, unde state regionale sunt implicate în conflictul dintre guvernul federal al Etiopiei și autoritățile recunoscute de populație din Tigray, cu participarea Eritreei, Somaliei și Sudanului. Burma nu este atât de diferită de acest scenariu, având cazul genocidului împotriva minorității Roingya, a cărei strămutare este forțată de autoritățile Burmei către Bangladesh pentru a supraviețui și părăsi un regim opresiv. Ceea ce Turcia a făcut în nordul Siriei nu este doar o problemă considerată acest stat ca de securitate națională în raport cu evoluția crizei siriene, ci și în relație cu populația kurdă. Acțiunile de pe teren ale actorilor care făceau jocurile Turciei au dovednit acest lucru. Nu în ultimul rând, sunt și alte locuri, cum este America Latină. Criza venezuelează are o puternică dimensiune transfrontalieră, în jocurile de putere de la Caracas existând influențe bazate pe traficul transfrontalier din Columbia. Astfel, nu este o situație particulară, ci o problemă globală. Încercările de soluționarea caz cu caz sunt inutile în timp ce puterile internaționale ignoră responsabilitatea acestora de a crea un cadru general pentru soluționarea unor astfel de crize.

Care sunt principalele caracteristici ale acestor crize?

În primul rând, au o dimensiune transfrontalieră. Ceea ce se întâmplă într-un stat este reflectat într-un altul. Ar putea afectat doar un stat vecin sau mai multe, depinzând de particularitățile crizei. În principal, legitimitatea dimensiunii regionale de acțiune în interiorul statelor care se confruntă cu problema este ștearsă, în pofida unor conexiune inerente transfrontaliere la nivelul entităților politice și populației. În Ucraina, criza este redusă adesea la tensiunile dintre Rusia și Ucraina, în cazul populației kurde nu este doar despre Turcia, ci și despre Siria, Irak și Iran. Aceste contexte sunt amenințări la adresa păcii și securității, dar au o și semnfiicație culturală, politică, economică, socială.

În al doilea rând, drepturile fundamentale ale indivizilor sunt afectate grav. Pe lângă dimensiunile individuale și colective ale autodeterminării, un pilon crucial al arhitecturii internaționale de după Al Doilea Război Mondial, cu drepturi exprimate în anumite contexte în mod colectiv, sunt câteva chestiuni de referință individuală de amintit. Recent, mișcări colective ale populației civile au fost amintite și organizate din Donbass și Luhansk spre Rostov și alte zone din Rusia. Acestea au puternică dimensiune la nivelul drepturilor individuale. Este un eșec al mandatului de asigurare a drepturilor persoanelor. Schimbarea locurilor de baștină și transformarea post-comunistă nu sunt procese ușoare pentru la nivel personal.

În al treilea rând, există riscurile de escaladare regională, prezente la un nivel înalt. Ținând cont de complexitatea acestora, arhitectura de securitate regională este incapabilă să facă față acestor provocări. Este un nou tip de conflict și reflectă noi evoluții. Ne amintim modul în care a fost o preocupare internațională situația conflictelor interstatale, apoi cele intrastatale, iar acum avem o nouă categorie emergentă. Ordinile regionale sunt afectate direct. În Europa, OSCE a eșuat să aducă la aceeași masă părțile implicate în conflictul ucrainean. NATO și Rusia nu au reușit să aibă un dialog constructiv pentru soluționarea conflictului, iar ambele părți încalcă acordurile de la Minsk, pe care amândouă părțile le-au semnat. Cu un asemenea blocaj, arhitecutirile regionale de securitate sunt incapabile să deschidă o cale pentru soluționarea conflictului, ceea ce face diplomația o instituție irelevantă.

De ce avem nevoie de un regim internaționale pentru astfel de crize transfrontaliere de securitate?

Există angajamentele internaționale pentru sporirea nivelului de dezvoltare socio-economică, pentru garantarea drepturilor omului și a libertăților asociate, dar și pentru asigurarea păcii și securității intenraționale, iar acestea sunt adresate tuturor membrilor Națiunilor Unite.

Unele dintre aceste crize implică membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, făcând din colaborarea acestora o importanță primordială. Dar cei mai mulți dintre acești membri au un interes pentru a dezvolta un regim special al acestor probleme pentru a aborda crizele de securitate transfrontaliere relevanță regională, dincolo de blocajele permanente de la nivelul P5. China, Rusia și Europa sunt vulnerabile ca rezultat al acestor crize. După Războiul Rece, Statele Unite a asigurat un rol hegemonic și, deși și-a diminuat acest rol, încă are un interes de a contribui la păstarea unei ordini globale.

Desigur, aceste conflicte sunt costisitoare, nu doar pentru populația disputată, nu doar pentru loialitățile acestora, dar și pentru actori externi. Să ne gândim, de exemplu, la riscurile suplimentare aduse crize energetice din Europa, incluse în costul pentru comerțul cu gaze naturale ca rezultat al tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

De ce comunitatea internațională trebuie să acționeze pe aceste front?

Argumentul cinic ar fi că aceste crize forțează marile puteri să supună unor pariuri securitatea regională și internațională, crescând riscurile, încurajând spiralele de insecuritate, în unele cazuri generând amenințări la adresa securității. În unele cazuri, este imposibilă de prevăzut magnitudinea efectelor generate. Dar pariurile pot fi înlocuite cu rațiune.

Însă eșecurile de guvernare la nivelul statelor suverane sunt relevante. Sunt îngrijorări semnificative față de evoluțiile regimurile interne de autodeterminare, cu impact negativ la adresa drepturile civile și politice, asupra împărțirii competențelor între diferite niveluri de autoritate, încălcări ale autonomiei locale, uneori chiar și atunci când acestea sunt încapsulate în constituțiile statelor suverane, printre altele.

Așa cum am menționat, există problema drepturilor omului. O abordare ar fi în responsabiltiatea de a proteja, cu dilemele exercițiului acestei responsabilități, însă o alta ar reflecta statutul drepturilor individuale și colective. Mișcări forțate ale populației, persoane strămutate intern, migrația internațională sunt efecte comune ale acestor evoluții. Aceste efecte generează neliniști politice dincolo de frontiere și dincolo de statele afectate. Experiențele Uniunii Europene, Regatului Unit și Statelor Unite în raport cu migrația arată de ce contează, provocând cutremure la nivelul ordinii politice domestice. Nu este nevoie să mai dezvoltăm mai mult aceste probleme. Doar să ne gândim de impactul unei migrații spre Polonia și România în urma escaladării conflictului ruso-ucrainena.

Avem nevoie de un regim internațional care să aibă grijă de crizele transfrontaliere de securitate de relevanță regională

După aproape 80 de ani de la înființarea Națiunilor Unite, un punct a rămas nebifat. Este problema ignorată a ordinii internaționale (care provoacă foarte multă dezordine): crizele transfrontaliere de securitate de relevanță regională. Statele, regiunile și comunitatea internațională au o obligație să îndeplinească obiectivele Națiunilor Unite. Un regim internațional care să abordeze această chestiune este necesar.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *