Prioritățile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene

Prioritățile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene

Trăim un moment european. În fața provocările sanitare și economice, a afirmării puterilor ostile sau a dereglărilor climatice, cel mai bun răspuns este cel european”, transmite președintele Emmanuel Macron în prezentarea Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Franța va avea acest rol până pe 30 iunie 2022, un semestru european care se suprapune cu alegerile prezidențiale și parlamentare din plan național.

Programul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene urmărește trei scopuri: o Europă mai suverană, un nou model european de creștere economică și o Europă mai umană. Motto-ul ales de decidenții francezi pentru acest semestru este „Relansare, putere, apartenență”, reflecând teme de actualitate, mai ales asupra redresării economice și sociale post-pandemice.

Printr-o Europă cu o suveranitate crescândă sunt înțelese planuri pentru consolidarea spațiului Schengen, pentru protecția frontierelor, pentru îmbunătățirea politicilor de migrație și azil, dar și o acțiune mai bună în materie de securitate și apărare. Nu lipsesc preocupările pentru politica europeană de vecinătate, Africa și afacerile globale. O Europă umană înseamnă înseamnă apărarea statului de drept și a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, protejarea culturii europene, sprijinirea științei și cunoașterii, dar și combaterea discriminării și oferirea unui viitor tinerilor europeni. Președinția atrage atenția asupra nevoii unui nou model european de creștere economică, unul care să sprijine producția manufacturieră, crearea de locuri de muncă, inovația și excelența tehnologie. În același timp, acest angajament se bazează pe concilierea dezvoltării economice și ambițiilor climatice, precum și de dezvoltare a propriilor reglementări europene pentru lumea digitală.

Lupta contra COVID-19 și creșterea rezilienței UE în fața crizelor viitoare, întărirea democrației europene și lupta contra amenințărilor hibride, consolidarea statului de drept și protejarea drepturilor fundamentale, relațiile cu Regatul Unit și cu celelalte state vest-europene asociate, gestionarea preocupărilor de extindere a Uniunii Europene și asigurarea rezilienței UE în fața crizelor, alături de coeziunea economică, socială și teritorială sunt amintite ca teme generale în cadrul programului Președinției franceze a Consiliului UE.

Mai multe detalii despre programul Președinției franceze a Consiliului UE și detalii despre prioritățile sectoriale sunt disponibile la adresa aceasta.

imagine: MEAE, © Ghislain Mariette / Présidence de la République via Flickr

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.