Prin consecințele actelor sale, Gorbaciov este un lider european

Prin consecințele actelor sale, Gorbaciov este un lider european

Calitatea de lider nu este dovedită doar prin acțiune, ci și prin inacțiune. Dincolo de perestroika, glasnost și încă câteva concepte politico-economice promovate intens, numele lui Mihail Gorbaciov se leagă nu doar de destrămarea Uniunii Sovietice, ci și de renașterea Europei Unite. Gorbaciov intră în panteonul liderilor europeni cu cele mai mari consecințe în urma sa, chiar dacă vine din postura de lider al Uniunii Sovietice. Între numele liderilor primordiali care descriu Războiul Rece, Mihail Gorbaciov se alătura unora precum John F. Kennedy sau Deng Xiaoping, deciziile din timpul celor trei influențând nu doar perioada acestora, ci și următoarele trei decenii, influențând și conturând.

Însă imaginea sa este una cu multe umbre. Balticii și caucazienii au imagini negative despre Gorbaciov, sprijinite ușor de căderea URSS. În Rusia, imaginea sa este mult mai puternic legată de destrămarea URSS, un moment furtunos care a retras Rusia de pe harta globală pentru mai bine de un deceniu, confruntată cu probleme interne nerezolvate până la venirea lui Vladimir Putin, cel care a descris căderea URSS drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”. Gorbaciov, într-adevăr, are propriile contribuții în această cădere, însă este și un colaps de sistem, imposibil de corectat fără un șoc puternic. Același Gorbaciov a fost cel care a dus nebunia nucleară pe o cale de stabilitate până la venirea lui Donald Trump și, totodată, cel care a retras URSS din războiul proxy din Afganistan.

2 martie 1931 – 30 august 2022, cronologia vieții lui Gorbaciov se suprapune cu consolidarea unui imperiu global totalitarian, un război mondial fierbinte și unul rece, decăderea acestui imperiu sub presiunea naționalismului și incapacității de reformă, încercarea de democratizare a Rusiei și eșecul democratizării Rusiei, și cu prima pandemie globală mondenă. În era totalitarismelor, a fost un marxist-leninist, dar în timp a ajuns un convins social-democrat, militant activ pentru democratizarea Rusiei, contrar celor care au venit după acesta. Admirat în afara Rusiei, cu unele excepții precum o pare a Ucrainei, și detestat în Rusia, acesta rămăsese un reper pentru forțele cu o viziune reformistă față de Rusia.

De ce este Gorbaciov un lider european? Nu doar pentru că Rusia este parte a Europei, ci, mai ales, pentru că a ales euroepan atunci când putea să declanșeze orori în Europa Centrală și de Est. Retragerea a peste 400.000 de militari și agenți ai spionajului rus din Germania de Est a permis reunificarea Germaniei și nașterea Uniunii Europene. Putea, în același timp, să decidă să păstreze imperiul în evenimente care ar fi pus capăt deschiderii statelor din Pactul de la Varșovia și s-ar fi soldat cu mari daune reformiștilor din aceste țări. Putea să solicite mobilizarea celor peste 300.000 de soldați din Germania de Est, însă a optat pentru retragere, permițând revenirea Germaniei în centrul Europei. Ceea ce ar fi urmat este ușor de testat prin istorii contrafactuale, bazate pe alte exemple similare: înăbușirea procesului de deschidere sau un război civil în Europa Centrală de Est ce ar fi transformat această zonă într-un echivalent al Siriei din ziua de astăzi. Însă nu a făcut acest lucru. Mai mult, după cum China a dovedit în Tiananmen, Gorbaciov putea să oprească violent destrămarea, ezitare pentru care este acuzat și la priveghi.

Mai mult, Mihail Gorbaciov a rămas o voce a rațiunii până la moarte, ca un promotor al democrației și înțelegerii, inclusiv pe teme precum stabilitatea strategică globală, fără de care pacea nu poate exista. Iar viziunea sa asupra democratizării s-a aflat la baza dezlănțurii statelor-națiune din Europa Centrală și de Est și la ridicarea Cortinei de Fier, care, împreună cu deschiderea către cooperarea cu SUA, au permis tranziția democratică, creșterea prosperității și un trai pașnic în locul unui vacuum geopolitic.

imagine: gorby.ru

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.