Iarna războiului din Ucraina
Războiul din Ucraina a început cu o amânare de câteva săptămâni pe fondul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Dincolo de data din calendar, a fost planificat pentru sezonul de iarnă. În aceeași perioadă au fost desfășurate cele mai multe trupe, iar strategia folosită a urmărit invadarea din trei direcții: nord, est și sud, ceea ce s-a întâmplat până la concentrarea eforturilor în sud. Acum este o perioadă de pauză, timp în care accentul este pus pe efecte simbolice, câteva ținte tactice, neutralizarea unor infrastructuri militare, perspectiva unui accident nuclear la Zaporojie și bătălii pe câteva linii ale frontului. Însă vine iarna, iar în condițiile evitării eforturilor de pace facilitează reluarea războiului la o intensitate mai ridicată. Un conflict în plină iarnă aduce câteva probleme Europei și, în mod particular, vecinilor Ucrainei.
Acutizarea crizei refugiaților este dată de la sine, în cazul în care escaladează conflictul. Nu este însă singurul motiv, căci mai sunt o serie de refugiați întorși sezonieri în Ucraina, nu pentru că s-a încheiat conflictul. Acestora se adaugă cei care vor fi izgoniți de motive umanitare – faptul că nu vor avea condiții adecvate de viață, mai ales iarna, pe fondul căderii sistemelor publice din Ucraina, căci este, indiferent de investițiile acordate, o zonă în care ai nevoie de mai mult timp pentru reconstrucție. Presiunea aceasta va fi mai ridicată și la nivelul țărilor gazdă, cărora le va fi mai greu să depună aceleași eforturi de găzduire avute până acum. Dincolo de aceste influențe, nu putem ignora scenariul în care teritoriile contestate să se extindă, deci să provoace alte valuri de migrație – momentan un scenariu cu o probabilitate redusă.
Iarna aduce și mai multe dificultăți logistice pentru a furniza ajutor Ucrainei. Furnizarea serviciilor de transport, de exemplu, devine mai dificilă. Susținerea ritmului unor livrări poate fi, de asemenea, afectată. Mai există și o problemă în privința echipamentelor tehnice livrate, căci unele sunt specifice altor caracteristici de climă și relief, ceea ce poate aduce câteva dificultăți armatei ucrainene și voluntarilor internaționali care sprijină conflictul din Ucraina. În războiul dintre Rusia și Ucraina, aceasta este o problemă specifică părții ucrainene, căci în cazul Rusiei ajutoarele au mai participat la exerciții comune și la schimburi de experiență în condiții mai vitrege.
Cea mai mare problemă a prelungirii conflictului din Ucraina în iarnă rămân moralul și economiile europenilor, ajunse la pământ, energetic și nu numai. Dacă momentan se anunță o iarnă bunicică pentru Europa Centrală și Occidentală, rămâne totuși problema prognozelor de acest fel: informațiile vor fi mai clare pe măsură ce ne apropiem de termenul țintă. De asemenea, numeroase puncte ale sistemului energetic integrat europena vor fi puse la încercare. Perspectiva unei perioade de toamnă și a unei ierni fără gaze naturale din Rusia nu a fost testată la o asemenea anvergură anterior. Problema este însă alta: anume că s-ar putea să fie și alte probleme: gazul din nordul Africii, petrolul din Asia Centrală, livrările prin conductele care nu vin direct din Rusia (prin Turcia, prin Ucraina, etc.), probleme de producție ale centralelor nucleare, ale hidrocentralelor și lista poate continua. Neenergetic, oprirea unor industrii europene vor avea afecte de contagiune asupra altor sectoare, inclusiv perspectiva lipsei de pe piață a unor produse esențiale pentru întreținerea altor sisteme.