Primul raport anual Varieties of Democracy publicat

Primul raport anual Varieties of Democracy publicat

Un instrument util pentru domeniul științelor politice/politică comparată a fost publicat de Institutul V-Dem, un proiect care se ocupă cu conceptualizarea și măsurarea democrației.

Despre România în Raportul Varieties of Democracy

Democrație liberală? locul 40
Democrație electorală? locul 38

*componenta liberală – locul 43
*componenta egalitară – locul 52
*componenta participativă – locul 69
*componenta deliberativă – locul 17

Nu există rețeta democrației „perfecte”. Noua Zeelandă, de exemplu, una dintre cele mai mari diferențe între componente, este pe locul 7 în privința componentei liberale și pe locul 61 în privința componentei deliberative. Franța, de exemplu, variază în primele zece poziții pe diferite domenii.

Nu mă surprinde faptul că în ceea ce privește indexul democrației liberale, România este lângă Tunisia. De multe ori făceam această comparație și există argumente bune în acest sens, chiar dacă există diferențe structurale fundamentale.

Plus că România este de câteva decenii pe drumul cel drum, cu salturii uriașe, chiar dacă în viața de zi cu zi nu se văd.

Raportul prezintă diferite tendințe cu privire la democrație. Titlul este formulat sub forma unei întrebări „Democrația în amurg?”, luând în considerare tendințele observate în ultima perioadă. Partea de tendințe este una importantă a acestei publicații.

Efortul realizatorilor acestui index este notabil. Mii de experți de țară, sute de colaboratori apropiați, o mulțime impresionantă de intrări în baza de date care a generat acest rezultat. Baza de date este publică.

Găsiți raportul pe anul 2017 al V-Dem Institute la adresa aceasta, pe site-ul institutului existent în cadrul Departamentului de Științe Politice de la Universitatea din Gothenburg din Suedia. Lectură plăcută!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.