La mulți ani, Europa!

La mulți ani, Europa!

9 mai este motiv de sărbătoare pe continentul european, marchează pacea și unitatea europeană, această zi fiind selectată în respect față de „Declarația Schuman” din 1950, un discurs în care ministrul francez de externe de la acea dată, Robert Schuman, vine cu ideea unei instituții europene care să administreze producția de cărbune și oțel.

Instituția a fost creată un an mai târziu în urma unui tratat și așa a început să se dezvolte cadrul instituțional pe care astăzi îl numim Uniunea Europeană (plus Euroatom). Ideea unei uniunii europene are un trecut remarcabil, cu numeroși predecesori care au încercat pe cale pașnică sau războinică să atingă acest obiectiv.

Ceea ce acum se numește Uniunea European pare să fie cel mai de succes astfel de proiect. Astăzi, se fac 67 de ani de la Declarația Schuman, avem deja biblioteci despre integrarea europeană postbelică, biblioteci despre istoria acestui proces, de teorie a europenizării prin intermediul acestui construct și alte exemple.

În fiecare zi se desfășoară mii de proiecte în Europa care au amprenta Uniunii Europene, fie că vorbim de amprenta instituțiilor principale sau de numeroasele agenții și corpuri incluse în această infrastructură instituțională sau afiliate.

UE a reușit ce alții doar au visat: pace, performanță și parteneriat. Politica externă a Uniunii Europene atrage privirile întregii lumi prin ceea ce face acest model de conviețuire. Replicarea acestui model este încercată în diferite colțuri ale lumii. UE este principalul furnizor furnizor de asistență pentru dezvoltare pentru cei din afară care au nevoie de ajutor. În același timp, este principalul motor de dezvoltare pentru cei din interior pentru asigurarea coeziunii acestui construct.

Cum va arăta viitorul Uniunii Europene? Cu siguranță vom vedea numeroase reforme în viitorul apropiat, plecând de la coalițiile celor care pot și vor mai mult până la modul în care este văzută globalizarea. UE rămâne cel mai sigur loc de pe Pământ, chiar dacă amenințările interne și externe sunt din ce în ce mai vizibile.

Rămân numeroase de teme pentru viitor: democratizarea instituțiilor europene (eventual un nou tratat), solidaritatea de la vest la est și de la est la vest, unitatea în diversitate, subsidiaritatea și guvernanța multi-nivel, revenirea la viziunile părinților fondatori, răspunderea instituțiilor europene, implicarea tuturor fără a-i respinge pe cei cu alte perspective, neinterferența diferitelor grupuri de interese europene în afacerile interne și respectarea delimitărilor de competențe din tratat, reducerea decalajelor dintre Bruxelles și Europa.

La mulți ani, Europa, 9 mai e ziua ta!

sursa imagine: EU puzzle flag / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “La mulți ani, Europa!”

Comments are closed.