Primele fonduri din PNRR ajung la statele europene

Primele fonduri din PNRR ajung la statele europene

#NextGenerationEU, programul prin care Uniunea Europeană s-a împrumutat pentru a ajuta relansarea economiilor europene, începe să livreze primele fonduri către statele UE. Belgia, Luxemburg și Portugalia sunt printre primele state care primesc astfel fonduri.

2,2 miliarde de euro au ajuns în bugetul Portugaliei ca prefinanțare pentru desfășurarea angajamentelor de reforme și investiții până în 2026. Este echivalentul a 13% din alocarea financiară pentru planul portughez de redresare și reziliență. 13% a primit ca prefinanțare și Belgia, reprezentând în acest caz 770 de milioane de euro pentru implementarea planului național. Al treilea stat, Luxemburg, a primit 12,1 milioane de euro ca prefinanțare.

Avantajul aprobării planurilor de relansare și redresare pentru aceste state au permis livrarea cât de repede posibil a fondurilor necesare pentru a demara ample investiții și reforme. Banii au ajuns astfel repede în conturile naționale, pentru ca apoi să fie direcționați către implementarea măsurilor. Restul alocărilor se dau în funcție de stadiul implementării la fiecare șase luni, conform țintelor stabilite.

În cazul celorlalte state care au primit undă verde din partea instituțiilor europene, fondurile vor veni în continuare luna aceasta și în septembrie. Sunt câteva state care au probleme în a pregăti măsurile investiționale pentru a fi finanțate prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență. Acestea primesc sprijin consistent din partea instituțiilor europene pentru a avea o serie de angajamente realizabile, sprijin pentru a îmbunătăți propunerile astfel încât să poată primi finanțare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *