Specializări funcționale la nivelul UAT-urilor?

Specializări funcționale la nivelul UAT-urilor?

Se discută la fiecare șapte ani, mulțumită Uniunii Europene, de specializări inteligente. Acestea sunt regionale. Însă o privire pe strategiile dezvoltate de consultați arată că aceste specializări numai inteligente nu sunt, ci reprezintă, în fapt, doar niște ambiții de specializări funcționale pe baza status quo-ului.

În Regiunea Sud-Est, de exemplu, autorii și decidenții văd un viitor în dezvoltarea pe bază de confecții. Nu are nicio treabă, evident, cu specializarea inteligentă. Mai mult, nu există nicio rațiune pentru care această prioritizare ar contribui la dezvoltarea sustenabilă a unei părți a regiunii.

Înainte de a face însă aceste strategii avem o problemă semnificativă cu faptul că nu există nicio mapare a posibilităților la nivelul fiecărui UAT. Nu știm mare lucru nici despre ceea ce se face și se poate face. În practică, dincolo de estimări privind activitatea economică.

Specializările funcționale sunt necesare pentru a urmări domenii în care acele UAT-uri pot livra o valoare adăugată mai mare. Mai mult, ne permite identificarea unor complementarități cu altele, permițând încurajarea dezvoltării unor lanțuri valorice. De asemenea, la nivel regional sau semi-regional poate încuraja intervenția statului prin mecanisme de sprijin pentru aceste lanțuri valorice, astfel încât să fie puse pe picioare sau restructurate. Oferă o imagine și asupra potențialului forței de muncă din acea zonă, dar și asupra posibilităților care permit o alocare mai eficientă, ori de prioritizare pentru viitor.

Câteva orașe mai mare au reușit, în practică, să croiască identifice și să genereze aceste specializări funcționale, unele încadrate chiar ca specializare inteligentă sau dezvoltare sustenabilă sau prin grupuri de acțiune locală, dar în general rămâne o problemă mare. Mai mult, modul în care acest pas s-ar putea face ridică niște riscuri ce țin de competența și prioritățile celor care le creează și a celor care contribuie la consultările privind generarea acestora. Nu știm ce fac sau ar putea face multe localități din România, cum ar putea avea modelat un potențial output valoric mai însemnat, ecosisteme de dezvoltare locală mai bune. Dar există și riscul să avem specializări funcționale deconectate de realitate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *