„Prietenia fără limite” ruso-chineză

„Prietenia fără limite” ruso-chineză

Vladimir Putin și-a început un articol de promovare a noului impuls dat cooperării dintre Rusia și China, într-un articol pentru agenția de stat Xinhua, discutând despre egalitate, ca un principiu fondator al parteneriatului strategic între cele două țări. Ideea a fost amintită și în interviul cu China Media Group, principala televiziune chineză. Alături de egalitate, amintește și caracterul „de-ideologizat” al cooperării dintre aceștia.

Revenind în vest, știm că egalitatea și ne-ideologia nu există în relațiile internaționale, mai degrabă fiind niște chestiune de moment și niște grade de egalitate, categorii și înțelegeri ideologice, negociate, limitate de reguli, dezbătute constant care contribuie la generarea acestor agende. Sunt întregi școli de gândire și abordări paradigmatice în teoria relațiilor internaționale care se ocupă de studiul acestor elemente destul de serios. În Rusia și China, acestea fie doar se studiază și nu sunt aduse publicului, fie nu se studiază. Însă Vladimir Putin cunoaște această realitate, de unde și accentul pus pe egalitate și o cooperare de-ideologizată. A reușit să îndepărteze Ucraina și alte state de Rusia tocmai prin nerespectarea principiului egalității suverane și prin pierderea unei confruntări ideologice. Democrația, economia de piață, libertatea și pluralismul au livrat bunăstare crescândă în ultimii 30 de ani pentru statele post-comuniste. Cele care au păstrat vechea ideologie au rămas în urmă, neoferind soluții realiste cetățenilor dincolo de câteva oportunități economice în metropole.

Parteneriatul ruso-chinez nu poate fi o prietenie fără limite, deoarece cele două țări vin de pe poziții diferite. Cu toate avantajele oferite și chiar și în perspectiva unui parteneriat către lume, cele două state se bazează pe regimuri diferite și condiții structurale și mai diferite. Pentru China, Rusia nu este în perspectivă decât vecinul unde poate să își crească o fermă atât timp cât acel vecin este plecat de acasă. Nu este însă doar o problemă economică, în principal de acces la resurse, ci și socială, doar să ne gândim la faptul populația majoritară a Rusiei este europeană, cultura este europeană, dar speranța nu este nici europeană, nici asiatică. Probleme mari, iar pentru China a avea un partener junior care să îi permită accesul la Rusia și la Europa, menținând o relație conflictuală cu SUA este util. Toate datele actuale și de perspectivă pentru cele două țări sunt cunoscute. La fel, și scenariile pentru viitor. Nu este o prietenie fără limite și nici egalitate, ci o egalitate cu beneficii, în care oricând pot ieși la iveală vulnerabilități care să încheie, pe termen lung, relația. Utilitatea nu ține rol de prietenie, oricât de ridicat ar fi accentul pus pe egalitate. S-ar putea ca în viitorul apropiat Africa sau Iranul să fie mai utile, poate chiar mai egale Chinei decât Rusia…

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *