Președintele Parlamentului European, sancționat de Rusia

Președintele Parlamentului European, sancționat de Rusia

Pe 30 aprilie, Rusia a anunțat includere a opt cetățeni ai Uniunii Europene pe lista celor care au interdicție să intre în Rusia. Nu sunt primii cetățeni ai UE care se află pe o astfel de listă. Nu sunt cunoscute motivele întemeiate pentru care a fost luată această decizie. Pe lista celor sancționați se află David Sassoli, președintele Parlamentului European, Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, Jorg Raupach, procurorul-șef din Berlin și alții.

Includerea președintelui Parlamentului European este surprinzătoare, ținând cont de competențele limitate ale Parlamentului European pe probleme de politică externă. De asemenea, nu este nici unul dintre politicienii cei mai vizibili cu o retorică dură la adresa situației privind drepturile omului din Federația Rusă.

Uniunea Europeană a anunțat că își rezervă dreptul de a lua măsuri adecvate ca răspuns la această decizie. Președinții principalelor instituții europene au și transmis un mesaj comun ca reacție la anunțul făcut la sfârșitul lunii aprilie:

„Condamnăm în cei mai duri termeni posibili decizia de astăzi a autorităților ruse de a interzice intrarea pe teritoriul rus a opt cetățeni ai Uniunii Europene. Aceștia includ președintele Parlamentului European David Sassoli, vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova, precum și șase oficiali din statele membre UE. Această acțiune este neacceptabilă, îi lipsește orice justificare legală și este lipsită de fundamente. Țintește Uniunea Europeană în mod direct, nu doar indivizii în cauză”.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă se află la un minimum istoric, cu numeroase teme conflictuale pe agenda comună, pornind de la proiecte de investiții și ajungând la situația drepturilor omului. Acestea vin pe fundalul folosirii forței pentru prima dată de după Al Doilea Război Mondial în Europa pentru a anexa ilegal teritoriul unui alt stat european în 2014. Alte evenimente petrecute pe teritoriul UE ridică noi probleme, iar situația este departe de de-escaladare.

imagine: europarl.europa.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.