Biden, Gates și problema unui sistem fiscal în care fiecare are contribuția sa

Biden, Gates și problema unui sistem fiscal în care fiecare are contribuția sa

Cui servește economia este o întrebare veche de când au apărut primele culturi organizate. Visul american, atât de faimos pe plan global, era bazat pe imaginea unei societăți în care orice persoană avea șanse la un trai decent în societate. Atenția politicii era spre îmbunătățirea bunăstării cetățeanului median și să fie crescută clasa de mijloc. Vorbești de „middle class” când discuți adesea despre SUA, nu despre societăți ultrainegale precum Rusia, China sau Africa.

În acest context apare o problemă majoră a redistriburiii avuției naționale și contribuției fiecărei persoane la dezvoltarea națiunii. Mai mult, a apărut și pandemia COVID-19 care a reușit să arate deficiențe sistemice majore. În timp ce oamenii erau lăsați pe drumuri și îndatorați peste măsură după ce au fost dați afară în timpul pandemiei fără vreo protecție socială, 9 miliardari americani, printre alții, au câștigat în plus 360 de miliarde de dolari în pandemie. Îi știți. Bezos, Musk, Zuckerberg, Gates, etc. Problema revărsării avuției naționale spre top și șubrezirea clasei de mijloc și a celei muncitorești este sesizabilă, apărând și conflicte sociale majore. Mai mult, mulți dintre noii oligarhi americani au avut grijă să investească semnificativ în câștigarea voinței publicului. Bezos a cumpărat ziare faimoase, Musk aruncă masiv cu fonduri în media, Zuckerberg folosește algoritmii și pentru influențarea rezultatelor alegerilor. Proprietarul Amazon și al altor companii flagship a făcut 94 de miliarde de dolari în pandemie, Musk a sărit cu peste 80 de miliarde, Gates cu 29 de miliarde.

Planurile acestora au fost stricate de alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite ale Americii și, mai mult, de câștigarea de către Partidul Democrat a alegerilor decisive pentru obținerea majorității în ambele camere ale Congresului. Rezultatul este că Biden vine cu propuneri fiscale de creștere a taxării pentru anumite categorii, ceea ce nu s-a mai întâmplat la nivel federal în SUA de peste 40 de ani. Are și avantajul că cunoaște aceste evoluții, fiind din de la sfârșitul anilor 1970 în politica federală americană. Pe lângă faptul că este ajutat de o serie de consilieri de top în privința gândirii economice și politice actuale, a trăit aceste schimbări, cu bune și cu rele, deci poate face o evaluare.

Joe Biden vine și spune că „alegerea este cui servește economia”. „Este mai important să fie apărați milionarii de la plata unei cote corecte a acestora sau este mai important ca fiecare copil să primească o oportunitate reală de a avea succes în viață încă de la cea mai mică vârstă și de a elibera din sarcinile împovărătoare ale familiei?”, întreabă președintele reformist american. Sesizează că ascensorul social nu mai funcționează în societatea americană cu mici excepții, că gentrificarea și segregarea lovesc chiar și acolo unde era de neconceput. Așa că anunță propuneri de echilibrare a acestui sistem și de a sprijinire a dezvoltării infrastructurii șubrezinde a Statelor Unite ale Americii. Ai nevoie de resurse, dacă dorești să faci investiții, indiferent de natura lor.

Sistemul este și echilibrat. Cei care câștigă până la 400.000 de dolari anual nu vor fi afectați de noile taxe. De asemenea, propunerea de a crește și o taxă pe profit în funcție de anumite particularități ale companiilor va aduce responsabilitate și în cadrul persoanelor juridice, uitate uneori de rolul pe care acestea ar trebui să îl aibă în societate și, de multe ori, preferă să evite taxarea sau să o folosească pentru a-și cumpăra propriile acțiuni în loc de dezvoltarea de investiții.

Bill Gates a fost printre oponenții sistemului de taxare propus de Biden și echipa sa. De altfel, experiența antreprenorială a lui Bill Gates este un exemplu de manual cu privire la evitarea taxării și folosirii tuturor portițelor legale pentru a plăti cât mai puțin din cota care îi revenea. Desigur, acest lucru nu este incompatibil cu faptul că de-a lungul carierei a plătti miliarde de dolari în taxe. Sunt suficiente materiale pe internet și în biblioteci care descriu mecanismele folosite de fondatorul Microsoft pentru a nu plăti taxe. Prin urmare, nu este deloc întâmplător că, după modelul folosit de Jeff Bezos, alege și el să divorțeze de fosta colegă de la Microsoft pentru a se concentra pe alte eforturi și pentru a împărți o parte din avere, limitând impactul propunerilor de taxe cu care a venit Joe Biden.

În final, Joe Biden livreză măsurile pe care le-a propus și le-a unit sub ideea „unei președinții pentru toți americanii”.

imagine: Adam Schultz / Biden for President via Flickr

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.