Politica de putere, drepturile omului, China și SUA

Politica de putere, drepturile omului, China și SUA

Este lăsată de multe ori impresia că politica de putere nu ține cont de drepturile omului. Relația aceasta este principala modalitate în care putem cataloga competiția dintre Statele Unite și Republica Populară Chineză, exceptând câteva dosare.

Avem însă un exemplu recent privind rolul drepturilor omului în politica externă a Statelor Unite inclusiv în jocul cu un alt gigant al politicii internaționale.

Voice of America (link, 02.10.2018) a publicat un articol intitulat „China ar putea avea de-a face cu mai multe restricții de export ale Statelor Unite în baza represiunii asupra musulmanilor”. Articolul se referă la situația minorității de uiguri din vestul țării, minoritate care întâmpină mai multe măsuri în care sunt încălcate drepturile omului: supraveghere și centre de detenție în masă, blocarea manifestărilor de prezervare a identității și nu numai.

Wilbur Ross, secretarul american pentru comerț, răspunde printr-o scrisoare îngrijorărilor exprimate de doi membri ai Congresului, senatorul Marco Rubio și reprezentantul Chris Smith. Aceștia au cerut lărgirea sancțiunilor asupra Chinei pe baza tratamentului față de minoritatea musulmană.

Răspunsul secretarului pentru comerț include menționări privind schimbarea unor elemente ale politicii de export, așteptându-se în urma evaluărilor la publicarea unor propuneri de amendamente privind Regulamentul privind administrarea exporturilor.

Măsurile ar putea include introducerea unor indivizi, afaceri și alte entități pe o listă supusă unui regim special de licențiere, revizuirea politicii de licențiere și actualizarea listei de tehnologii supuse controlului privind protecția drepturilor omului.

Nu ar fi prima dată când Statele Unite, sub conducerea lui Donald J. Trump,  pune accentul pe protejarea drepturilor omului. Politica administrației față de Rusia și Turcia sunt bune exemple despre cum au fost incluse în politica generală aspecte de drepturile omului, motivate însă și de alte fapte.

Mai mult, situația ar veni într-un context dur în interacțiunile dintre Statele Unite și China: creșterea tarifelor vamale, aspecte contradictorii privind Organizația Mondială a Comerțilui, perspectiva asupra dreptului internațional, interacțiunile la nivel militar între cele două puteri.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.